„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. oktobris
Pirmdiena
Daumants, Druvvaldis
+7.5 °C
apmācies

Dzīvi pakārto bērniem

Sandra ar bērniem Latviešu vispārējos dziesmu un deju svētkos Rīgā. // S. Djatkovičas un E. T. Jonānes foto

Ja esi mamma, tad tev ir aktīvi jādzīvo līdzi savu bērnu priekiem un bēdām, darbiem un nedarbiem, atzīst Sandra Djatkoviča, trīs bērnu māmiņa, dažādu pasākumu dalībniece un vairāku projektu īstenotāja no Ūdrīšu pagasta.

Pateicoties dvīņiem, Krāslavas pamatskolas skolēniem meitai Martīnei un dēlam Markusam, Sandra sporto. Martīne ir sasniegusi labus rezultātus skriešanā, ziemā slēpojot un vasarā braucot ar rolleriem, bet Markuss spēlē futbolu Krāslavas un Daugavpils bērnu futbola centra komandās. Vecākais dēls Anrijs studē medicīnu un strādā Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestā, bet skolas gados aktīvi nodarbojās Krāslavā ar autosportu. Krāslavā bērniem ir iespējas apmeklēt dažādas izglītības iestādes, nodarboties ar dažādiem sporta veidiem, kas ļauj attīstīties vispusīgi.

Sandra uzskata, ka sportojot bērni lietderīgi pavada laiku, mazāk darbojas datoros, turklāt visu paspēj – mācībās, sportā, deju kolektīvā. Dvīņi jau piedalījušies divos skolēnu dziesmu un deju svētkos, bet Anrijs šogad vispārējos dziesmu un deju svētkos kā dalībnieks piedalījās jau ceturto reizi.

Sandra pati ziemā labprāt slēpo ar kalnu slēpēm, vasarā brauc ar velosipēdu, dodas braucienos ar kanoe laivām pa novada krāšņākajiem ezeriem vai pa Gauju, dodas pārgājienos. Šogad pirmo reizi piedalījušies ģimeņu svētkos, kurus rīkoja biedrība „Poseidon” un kur meita apguva zemūdens peldēšanas prasmes.  

Sandra atzīst, ka bērniem esot svarīga vecāku klātbūtne un atbalsts. Brīvdienas plāno kopā ar bērniem un pakārto viņiem. Vakaros ar bērniem pārrunā dienā paveikto, pilda mājasdarbus. Viņa uzskata, ka vecākiem jācenšas bērnos jau no mazotnes ielikt stiprus vērtību pamatus, jāradina būt aktīviem, cienīt sevi un apkārtējos, lai viņi to tālāk mācītu saviem bērniem.

Kopā ar domubiedriem Sandra raksta un koordinē pašvaldības mazos projektus „Iedzīvotāji veido savu vidi”. Šogad kopā ar citiem pagasta aktīvajiem vecākiem izveidoja vides objektus „Stārķu ģimene” pie Ūdrīšu pagasta feldšeru un vecmāšu punkta. Turpat ciemā uz pakalniņa pie pagasta pārvaldes ir izveidotas puķu dobes grozu formā.

Sadarbībā ar vēl vienu mammu Viju Sjadro, kura ir aktīva biedrības „Futbola klubs „Krāslava”” projektu rakstītāja, sarūpēti jauni vārti, kluba sporta inventārs, tablo un vēl daudz kas cits jaunajiem futbolistiem, kuri savā vecuma grupā ir uzrādījuši labus rezultātus. Sandra uzsver, ka nevar no bērniem prasīt sasniegumus, neko nedodot pretī. Ļoti svarīgi ir bērnus motivēt, atbalstīt ikdienā un radīt viņiem interesi par aktivitāšu iespēju daudzveidību.

Vaicāta, kāpēc jāpiedalās pasākumos, jāraksta projekti, Sandra atbild, ka mēs paši veidojam savu vidi un uzlabojam savu dzīves kvalitāti, un tikai kopā darbojoties, tiek sasniegts labāks rezultāts. Turklāt viņa nevēlas, lai bērni brauktu no dzimtās zemes.