„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+15.1 °C
apmācies

Leonarda Plokšta radošais redzējums

Foto: Jeļena Čursina

Līdz 25. novembrim Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā skatāma daugavpilieša Leonarda Plokšta svētbilžu privātkolekcijas izstāde „Mans redzējums”. 

Leonards Plokšts jau desmit gadus veido svētbildes un šiem darbiem pasaulē nav analogu, jo viņš strādā savā autortehnikā, izmantojot dzintaru, sudrabu, vizuļzeltu, krāsaino metālu, plastmasu, taču krāsas viņš savos darbos nelieto. L. Plokšta svētbildēs visi krāsainie elementi radīti, izmantojot izkausētu dažādu krāsu plastmasu, kas iestrādāta metālā un pārklāta ar speciālu laku. Strādājot šādā tehnikā, Leonards cenšas radīt „mūžīgu” mākslas darbu, kuru laiks nespēs ietekmēt pēc iespējas ilgāk.

L. Plokšts uzskata, ka savas radošās spējas viņš mantojis no vectēva, kurš savulaik bijis ievērojams  meistars Latgalē. Leonardam kopš bērnības patika izgatavot kaut ko savām rokām, radoši darboties. Taču tikai pēc tam, kad 1999. gadā viņš guva smagu traumu, Leonards pievērsās sakrālajai mākslai. Mākslinieks stāsta, ka sākumā viņš zīmējis dievnamus, pēc tam pakāpeniski pievērsies ikonām un izstrādāja savu tehniku. Leonarda darbus var uzskatīt par savdabīgu rezultātu, kas radies, cīnoties ar grūtībām, kas viņu piemeklējušas. Daugavpils pansionāta vadība, kur viņš dzīvo, piešķīra telpu darbnīcai, kur Leonards pavada lielu daļu laika. „Sākot veidot svētbildi, pilnībā iegrimstu darbā un strādāju, kamēr esmu to pabeidzis,” saka mākslinieks.

2004. gadā Leonards tika pieņemts Latgales brīvo mākslinieku asociācijā un kopš tā laika sāka piedalīties asociācijas izstādēs Daugavpilī un citās Latvijas pilsētās, kā arī ārvalstīs. Taču „Mans redzējums” ir viņa pirmā personālizstāde. Tajā ir skatāmas 40 pareizticīgo un katoļu svētbildes, kuras ir tapušas beidzamo 13 gadu laikā. Tās visas ir svētītas, bet vienu autors uzdāvināja muzejam.