„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. oktobris
Pirmdiena
Daumants, Druvvaldis
+6.8 °C
apmācies

Dziedināties „Vidzemnieku” zoodārzā

Karolīna pasniedz trušiem brokastu našķus // Foto: Egita Terēze Jonāne

Dvietes pagasta „Vidzemniekos” gandrīz katru dienu ciemojas ģimenes ar bērniem, skolēni, seniori, daži atbrauc atkārtoti, lai viesotos zoodārzā, ko izveidojuši Olga un Pēteris Glaudāni kopā ar bērniem, mazbērniem un audžubērniem. Olga uzsver, ka tā ir dēla Armīna sirds lieta, nevis pelnošs bizness.

Dzīvniekus dāvina un saņem dāvanā

Lai bērni iemācītos rūpēties par citiem, tika nopirkts bruņurupucis un jūras cūciņa. Pamazām tiem piepulcējās citi dzīvnieki. Ciemos sāka braukt bērnu klasesbiedri, vēlāk par redzēto pastāstīja vecākiem, draugiem un kaimiņiem, saka Olga: „Mēs vienkārši ļaujam maziem un lieliem atpūsties vai dziedināties, pastaigājoties no viena būrīša pie otra, apēst sviestmaizes, sēžot Armīna stilizētajos krēslos.” Ja vecāki ļauj, bērni no Armīna saņem dāvanā trušu mazuļus vai cālīšus. Galvenais saimnieks te esot Armīns, kurš uzbūvējis dažas konstrukcijas, arī trušu mājiņu. Tajā gan dzīvojot tikai trušu meitenes, puikas mitinās citā aplokā. Visi truši ir šķirnes garauši.  

Ik rītu Dmitrijs ar māsiņu Karolīnu ienāk aplokā, lai pasniegtu brokastis un iztīrītu dzeramā ūdens traukus. Cienājot trušus ar āboliem, Karolīna stāsta, ka jādod tikai dažas šķēlītes, citādi trušiem sasāpēs vēders.

„Vidzemniekos” darbojas arī „kukaiņu viesnīca” -- sakaltis celms, kurp bērni nes visas atrastās vaboles un citus kukaiņus. Gandrīz katrā ābelē ir feju namiņi, tām bērni uztic visus bēdu un prieku stāstus, arī nes izkritušos piena zobus.

Aplokos mīt dekoratīvie rukši Gusts un Justs, kuri katru vakaru tiek izvesti pastaigā, no Lietuvas atceļojušas trīs alpakas. Olga atklāj, ka, mēslojot dobes ar alpaku mēslu un ūdens uzlējumu, puķes augot griezdamās.

Pilnu rakstu lasiet 26. oktobra numurā.