„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. oktobris
Pirmdiena
Daumants, Druvvaldis
+6.6 °C
apmācies

Mazie krāslavieši būvē kosmosa raķetes

Publicitātes foto

No 6. – 21. oktobrim visā pasaulē tiek organizēta kodēšanas nedēļa - radošuma kustība, kas, izmantojot tehniskās aktivitātes un programmēšanas iespējas, iemāca sadarboties un risināt problēmas. Galvenā ideja ir parādīt  programmēšanas iespējas dažāda vecuma cilvēkiem. Parādīt pēc iespējas vienkāršāk programmēšanas iespējas, kā var realizēt savas idejas un motivēt cilvēkus sadarboties kopā.

Arī Krāslavas pamatskolā notika vairāki pasākumi Codeweek nedēļas ietvaros. 3. klašu robotiķi piedalījās „Colorful programming (Krāsainā programmēšana)” pasākumos, stāsta informātikas un robotikas skolotāja Daiga Kušnire. Burtu spēles mērķis bija izveidot personalizētu robotu karti, izmantojot krāsu programmēšanu un OZOBOT robotus. Krāsu kodēšanai nav nepieciešama programmēšanas zināšanas. Skolēniem jāuzraksta savs burts ar krāsu kodu palīdzība tā, lai robots sekotu no burta sākumam līdz beigām bez apstājām. Tīrās enerģijas aktivitāte ļaus skolniekiem uzzināt par dažādām enerģijas formām, kā arī vienlaikus iegūt Ozobot robota programmēšanas iemaņas! Skolēniem jāseko tīras enerģijas pieturvietām, bet jāizvairās no "netīrās" enerģijas. Skolēni bez iepriekšējām zināšanām spēj vienkārši tikt galā ar uzdevumiem, turklāt skolēni visu apgūst spēles veidā. Tiem jāizdomā kādas komandas un kā tās ir jāizmanto, lai robots darbotos atbilstoši uzdevumu noteikumiem.

Arī trešo klašu robotiķi sāka gatavoties jaunai FLL sezonai „The MiSSION MOONSM Challenge” - būvēja dažādas kosmosa raķetes, satelītus un zondes, kas varētu pētīt un palīdzēt nokļūt uz mēness. LEGO roboti ir ne tikai radoši un attīstoši, bet arī vienkārši apgūstami. Skolēni veido programmu, „liekot” blokus, kas darbina noteiktus robota sensorus. Šādi roboti dod iespēju skolēniem strādāt gan ar prātu, gan arī ar rokām, veidojot un īstenojot savas idejas. Programmas tiek veidotas Lego WeDo lietotnē, kurai robots spēj pieslēgties ar bezvadu savienojumu, kas ir liela priekšrocība, jo neierobežo robota kustības.

Piekto klašu robotiķi mācīja darboties savus jaunos draugus Mbotus, izmantojot vizuālo programmēšanas vidi Mblock. Mblock ir nedaudz sarežģītāka vide, jo skolēniem papildus ir jāapgūst arī angļu valoda. Taču grafisko blokveida programmēšanu var izmantot gan pamatskolas, gan vidusskolas skolēni, jo tai ir vairāki sarežģītības līmeņi. Skolēni var programmēt robotus gan ar datora palīdzību, gan ar telefonu un planšetdatoru palīdzību. Šajās nodarbībās programmējām robotus nobraukt specifisku trajektoriju, bez sensoru palīdzības, mainījām krāsas led gaismiņām un pievienojām skaņu.

Saņemts arī sertifikāts pa piedalīšanos CodeWeek pasākumā. Krāslavas pamatskolas robotiķi ir gatavi programmēšanas izaicinājumam un gatavi radīt paši dažādas aizraujošas un noderīgas lietas!

Codeweek pasākumus organizē visā pasaulē kopš 2013.gada. Viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir panākt, lai līdz 2020. gadam pasākumā piedalītos 50% visu Eiropas skolu. Šogad tika pieteikti 40 102 pasākumi no 71 pasaules valsts. Latvijā šogad tika pieteikti 99 pasākumi, Igaunijā 343, bet Lietuvā - 413 pasākumi.