„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.9 °C
apmācies

Pagarina TEC-3 modernizācijas projekta termiņu

Aleksandrs Rube

Daugavpils dome saņēmusi Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) mutisku apliecinājumu tam, ka TEC-3 modernizācijas projekta (kopējās izmaksas – 14 miljoni eiro) realizācijas termiņš tiks pagarināts vismaz uz sešiem mēnešiem. Iespējams, pašvaldība saņems vēl lielāku pagarinājumu, taču to deputāti paziņos tikai tad, kad būs saņemta oficiāla atbilde.

Domes vadība uzskata, ka šim projektam ir noteicoša nozīme uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” attīstībā, kā arī, lai pakāpeniski atteiktos no privātfirmu („Celfus”, „Sprino”, „BK Enerģija”, „Latneftegaz”) pakalpojumiem, kurām pieder 52% ražošanas jaudu. Kopš sākušas darboties koģenerācijas shēmas, Daugavpilī uzņēmēji nopelnījuši vairāk nekā 100 miljonus eiro. Ja pilsētā izdosies samazināt šo shēmu nozīmību, tas ievērojami palielinās pašvaldības ieņēmumus. Tā kā daļu līdzfinansējuma (5,2 miljoni eiro) piešķir ES fonds, projektam ir realizācijas termiņa ierobežojumi. Tādējādi minētais CFLA lēmums nedaudz mazinājis spriedzi.

„Mūsu uzdevums ir panākt, lai siltumtīklu uzņēmuma jaudas strādātu pilsētas labā,” beidzamajā preses konferencē paziņoja domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Zdanovskis, „tas nav normāli, ka privātpersonu ieņēmumi aug reizē ar gāzes cenām. Tas ir superbizness uz rekordaugsta apkures tarifa fona.”

Daugavpils pašvaldība saņēma arī Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vēstuli, kurā teikts, ka asociācija gatavojas uzstāt, lai tiktu atcelta elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente. Tā kā elektroenerģiju ražo arī privātās koģenerācijas shēmas, tam vajadzētu ietekmēt to ienākumus.

Šobrīd pašvaldības uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” vadībai ir izdevies vienoties par siltumenerģijas tarifa samazināšanu līdz 59 eiro par megavatstundu. Taču nav izslēgts, ka šis rādītājs var pieaugt līdz nesenajām pozīcijām (63,01 eiro/MWh) dabasgāzes sadārdzinājuma rezultātā. Saskaņā ar biržu ziņām, beidzamajos trijos mēnešos dabasgāzes cenas pieaugušas par 14 procentiem.