„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. oktobris
Pirmdiena
Daumants, Druvvaldis
+6.6 °C
apmācies

Uz Ilūkstes klosteri dodas svētceļnieki

Klostermāsas katru dienu lūdz psalmus // Foto: Egita Terēze Jonāne

Ilūkstes Vissvētās Dievmātes Piedzimšanas pareizticīgo klosterī valda rosība, jo māsas gatavojas svētceļnieku uzņemšanai. Klostera māsa Georgija ar māsu Siluanu pārrunā darāmos darbus, lai 50 svētceļnieki tiktu uzņemti kā mājās. „Pie mums brauc svētceļnieki, un daži iesaistās klostera baznīcas dzīvē”, saka māsa Georgija, salejot pusdienu tēju.

Svētceļnieki brauc uz Ilūksti no dažādām Latvijas malām, lai kopā ar klostermāsām lūgtos pie brīnumdarošās Tolgas Dievmātes svētbildes kopijas, nobaudītu pusdienas un vienotos garīgajos dziedājumos. Svētceļnieki tiek uzņemti gan darbdienās un svētdienās, gan lielajos svētkos, proti, Vissvētās Dievmātes piedzimšanas svētkos, Kunga Kristīšanas svētkos u.c.

Klostermāsa Siluana atminas, ka kāds vīrietis dziedot raudājis kā mazs bērns. „Ilūkstes klosteris un baznīca ir vieta, kur cilvēki daudz lūdzas. Svētceļnieki, kuri klosteri apmeklē pirmo reizi, saka, ka jūt šeit lielu mīlestību. Daudzi no Tolgas Dievmātes ir izlūguši brīnumus, tostarp dziedināšanu. Arī es esmu saņēmusi Tolgas Dievmātes stiprinājumu grūtā brīdī,” saka klostermāsa Siluana.

Klosterī dzīvo 7 māsas

Pēc viņas ierosinājuma pavasarī tika atjaunota vecā klostera kapsēta, kas atrodas Ilūkstes pilsētas kapos. Labiekārtojot pirmā klostera priekšnieka arhimandrīta Jāzepa apbedījumu, atklājās, ka mirušā ķermenis ir saglabājies. Lūdzoties pie viņa kapa, cilvēki saņem gan miesas, gan dvēseles dziedināšanu. Klostermāsa Siluana pieļauj, ka nākotnē arhimandrītu Jāzepu piepulcinās Pareizticīgo Baznīcas svēto pulkam.   

Klostermāsas ar ticīgo, draudzes priekšnieces Leokādijas Ušakovas un Ilūkstes novada domes aktīvu atbalstu labiekārto klostera apkārtni, tā vairojot mājīgumu, saka klostermāsa Siluana. Pērn tika sakārtota klostera ieeja, proti, izbūvēts priekšnams, kuru rotā apzeltīts kupols, bet šogad ir uzcelts dīķa namiņš, kur ticīgie, iegremdējoties ūdenī, svinēs Kunga Kristīšanas svētkus un kur notiks Kristības.

Šogad uzsliets namiņš Kunga Kristīšanas svētkiem un Kristībām

Tāpat ir uzsliets jauns malkas šķūnis un vistu kūts un top 270 m garš žogs ap klosteri. Ir atjaunota arī aka. Klostermāsas kopj dārzus un četras siltumnīcas, kur aug dārzeņi pašu un svētceļnieku maltītei, un divus dīķus ar zivīm, kuras makšķerē klostermāsas pašas. Klosterī ir arī vistas un vācu aitu šķirnes kucēns.

Klostermāsa Siluana pastāstīja, ka turpat pie klostera tiks būvēta jauna klostera ēka, liela ēdamzāle klostera cilvēkiem un svētceļniekiem. „Šobrīd tiek meklēti ES fondi, kas varētu atbalstīt šādu projektu, un mēs ceram uz ziedojumiem. Lūdzam visus labas gribas cilvēkus atbalstīt jaunās klostera ēkas būvniecību,” teica klostermāsa Georgija.

Vaicātas, kāpēc cilvēks izvēlas dzīvot klosterī, klostermāsa Siluana saka, ka tas ir aicinājums jeb Dieva balss, kas skan sirdī un aicina piederēt tikai viņam. „Klostera cilvēks ir laimīgs, jo caur kalpošanu Dievam un tuvākajam piepilda savu aicinājumu. Mēs esam septiņas klostermāsas. Katrai ir uzticēti savi ikdienas pienākumi,” piebilst klostermāsa Georgija un aicina palūgties pie Tolgas Dievmātes ikonas.   

UZZIŅAI

  • Rīta lūgšanas sākas pl. 7.00 katru dienu
  • Vakara Lūgšanas pl.17.00 katru dienu
  • Trīs reizes nedēļā pl. 9.00 notiek Liturģija
  • Svētdienās dievkalpojums sākas pl. 9.00