„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.5 °C
apmācies

Saeima skatīs prezidenta «izbrāķētās» izmaiņas Darba likumā par virsstundu apmaksu

freeimages.com

Saeima vērtēs grozījumus Darba likumā, kas ļauj maksāt mazāk par virsstundām, ja nozarē ir panākta ģenerālvienošanās par lielāku minimālo algu nekā valstī noteiktā.

Deputāti nolēma, ka līdz 3. decembrim varēs iesniegt priekšlikumus, bet Saeimas sēdē likumu izskatīs 13. decembrī.

Šos iepriekšējās Saeimas pieņemtos grozījumus Valsts prezidents neizsludināja un nodeva otrreizējai caurlūkošanai.

Atbildīgā par Darba likuma grozījumu sagatavošanu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā būs Saeimas Sociālo un darba lietu komisija. Tās priekšsēdis Andris Skride no „Attīstībai”/PAR Latvijas Radio apliecināja, ka uz komisijas sēdi tiks aicinātas visas ieinteresētās puses.

„Nepieciešams, protams, to izdarīt jau tagad, decembrī, lai uzņēmējiem nerastos problēmas ar budžetu. Šobrīd es iepazīstos ar dokumentiem un strādāju, lai saprastu abu pušu viedokļus,” sacīja Skride.

Visnepacietīgāk izmaiņas Darba likumā gaida lielākos būvniekus apvienojošā Latvijas Būvuzņēmēju partnerība. Tieši šī organizācija savulaik iniciēja izmaiņas virsstundu apmaksā.

Šā gada 1. novembrī, kad iepriekšējā Saeima savā pēdējā sēdē pieņēma Darba likuma grozījumus galīgajā lasījumā, Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane teica, ka „būvniecības nozare šobrīd ir savākusi ģenerālvienošanās noslēgšanai nepieciešamo apjomu. Vairāk nekā puse no nozares ir parakstījusi. Līdz ar to, pēc šodienas Saeimas lēmuma, kad prezidents izsludinās likumu, mēs šo vienošanos atdodam publicēšanai. Tas nozīmē, ka sešus mēnešus pēc publicēšanas tā stāsies spēkā.”

Atbalstu likuma izmaiņām, kas paredz, ka gadījumos, kad nozares ģenerālvienošanās paredz, ka darbiniekiem noteiktā minimālā alga ir būtiski lielāka par valstī noteikto minimālo mēnešalgu, par virsstundām var maksāt mazāk, paudusi arī Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība.

Tomēr netrūkst arī oponentu. Ar aicinājumu grozījumus neizsludināt pie Valsts prezidenta vērsās tiesībsargs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī Bērnu slimnīcas ķirurgu arodbiedrība.


lsm.lv