„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Valsts nespēj pārsolīt zviedrus vēsturiskā mežu darījumā

lvm.lv

Valstij piederošais uzņēmums "Latvijas Valsts meži” (LVM) nav iegādājies lielas meža platības Latvijas austrumos, jo uzskatīja prasīto cenu par pārāk augstu. Šos mežus novembra vidū kompānija ar zviedru kapitālu pārdeva citai zviedru kompānijai, šovakar ziņo LTV raidījums "De facto".

Zviedru papīra ražotājiem, pensiju un investīciju fondiem piederošā kompānija "Bergvik Skog" 10 gadu laikā bija izaugusi par lielāko privāto mežu īpašnieku Latvijā. Pērn akcionāri nolēma biznesu sadalīt un Latvijas kompāniju ar vairāk nekā 100 000 hektāru pārdot.

Par mežiem ieinteresējās arī LVM. "No LVM viedokļa tā bija saimnieciska interese. Ņemot vērā darījuma apjomu, mēs informējām valdību. No valdības puses saņēmām uzdevumu iegādāties par cenu, kas ir ekonomiski pamatota un tirgum atbilstoša," skaidro LVM pārstāvis Tomass Kotovičs.

Zviedru kompānijas "Bervik Skog" pārdošanā izlikto mežu apjoms neveido pat desmito daļu no LVM kopējās platības, taču runa bija par visai lielām teritorijām austrumu pierobežas novados, kas varēja nonākt arī apšaubāmās rokās.
Ministru kabinets šo jautājumu oktobrī lielā slepenībā skatīja slēgtā sēdē. "Es domāju, ka tur ir ļoti skaidrs iemesls. Manuprāt, šāda platība Latgales pusē pierobežā - un mani atbalstīja arī citi ministri -, ka tas ir ne tikai kā preci nopirkt, kā mežu, bet ka tas tomēr ir valsts drošības jautājums," vēlmi iegādāties mežus skaidro par mežsaimniecības nozari atbildīgais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (Zaļo un Zemnieku savienība).

Pārdošanas procesā izskanējis, ka par iegādi interesējas desmitiem firmu, tādēļ pastāvējusi iespēja, ka mežus nopērk "ne visai draudzīgi cilvēki". Tomēr Dūklavs atzīst, ka tie ir viņa pieņēmumi bez konkrētām aizdomām.

Speciālistu aplēses liecināja, ka darījuma vērtība var sasniegt 200 miljonus eiro. LVM tādas naudas nav. Būtu jāaizņemas un būtu arī jāpārskata uzņēmuma dividenžu politika, kas ik gadu ir ienesīgs papildinājums valsts budžetam. Taču, kad novembra vidū tika paziņots, ka zviedru kompānijas "Bergvik Skog" mežus nopirkusi cita zviedru kompānija "Sodra", samaksājot 324 miljonus eiro,cena krietni bija pārsitusi jebkuras prognozes.

"Jāatzīmē, ka šī cena ir pārsteigums daudziem, neviens negaidīja tik lielu darījumu," neslēpj Latvijas Kokrūpniecības federācijas vadītājs Kristaps Klauss un piebilst, ka "klasiskām finanšu atdeves formulām viņa [cena] neatbilst".

Acīmredzot, zviedri šos mežus uzskatīja par ļoti labu ilgtermiņa investīciju. Pamatā šie meži ir jaunaudzes, kuru ciršana tuvākajos gadu desmitos nenotiks.

"De facto" zināms, ka "Sodra" nosolītā cena ir arī būtiski lielāka par to, ko bija gatavi maksāt LVM. Neoficiāli izskan, ka aptuveni par 50 miljoniem eiro lielāka. LVM savu nosaukto cenu atsakās atklāt, jo to aizliedz noslēgtā vienošanās par konfidencialitāti.

Ministrs Dūklavs uzskata, ka "Sodra" būtiski pārkāpa to cenu, kas bija ekonomiski pamatota.

"Bergvik skog" mežus nopirka Zviedrijas lielākais meža īpašnieku kooperatīvs "Sodra", ko nozarē uzskata par labu ziņu. "Sodra" jau līdz šim piederēja 15 000 hektāru, tādēļ pēc jaunieguvuma tas pārliecinoši kļuvis par lielāko privāto meža īpašnieku Latvijā.


lsm.lv