„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Baltkrievijas vēstnieks viesojās Daugavpilī

Vasilijs Markovičs un Žanna Romanovska // Foto: Jeļena Ivancova

Šī gada septembrī Baltkrievijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā amatā tika iecelts Vasilijs Markovičs. 22. un 23. novembrī viņš apmeklēja Daugavpili un Krāslavu.

Daugavpilī Vasiliju Markoviču sagaidīja īpaši sirsnīgi, jo no 1998. līdz 2002. gadam viņš bija Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls un lieliski atceras pilsētu, turklāt kopš tā laika saglabājušies daudzi lietišķi un draudzīgi kontakti. Notikumiem pilsētā un reģionā V. Markovičs sekoja, lasot publikācijas presē.

Pirms došanās un Baltkrievu kultūras centru (BKC), V. Markovičs nolika ziedus memoriālā Dubrovina parkā. Baltkrievi sagaidīja diplomātu kā labu draugu, draudzīgā sarunā viņi atcerējās, kā pirms divdesmit gadiem tika dibināts BKC, kāda tolaik bija Daugavpils un Latgale. Jāatzīmē, ka 1999. gadā centru atklāja Vasilijs Markovičs.

BKC, kurš kopš pagājušā gada atrodas pilsētas centrā, patīkami pārsteidza V. Markoviču ar savām telpām un vērienīgo darbību. Centra vadītāja Žanna Romanovska pastāstīja vēstniekam visa kolektīva sapni – kādreiz pārcelties uz vēsturisko divstāvu ēku Varšavas ielā, kura pieder pašvaldībai un pašlaik netiek izmantota. Koncepcija jau ir uzrakstīta, un pilsētas dome stratēģiskajā attīstības plānā iekļāvusi BKC ēku. Pēc aptuvenām aplēsēm, ēkas – arhitektūras pieminekļa, rekonstrukcija varētu izmaksāt 1 miljonu eiro, turklāt šī projekta īstenošanai ir iespējams piesaistīt ES fondu līdzekļus.

BKC tuvākie plāni – Kultūras pilī, kad tā atsāks darbu pēc remonta, iekārtot klasi baltkrievu svētdienas skolas „Vjaselka” vajadzībām.

Vasilijs Markovičs atzīmēja, ka tieši reģionos mazākumtautības ir visaktīvākās, ko gan nevar teikt par galvaspilsētu. Viņš lūdza Daugavpils baltkrievus izteikt savus priekšlikumus, lai uzlabotu darbu un savstarpējo sadarbību ar Latvijas Baltkrievu savienību. Viens no veidiem, kas varētu palīdzēt uzlabot Latvijas baltkrievu saikni, ir kopīgs ikgadējs festivāls, kurš tiek rīkots dažādās valsts pilsētās, kā tas, piemēram, notiek Lietuvā. Vēstnieks apsolīja atbalstu šīs un citu ideju īstenošanā.

Par vispusīgu palīdzību baltkrievu diasporai V. Markovičs pateicās domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Igoram Prelatovam. Diplomāts atzīmēja, ka Daugavpili ir notikušas būtiskas pozitīvas pārmaiņas, jo viņam ir, ar ko salīdzināt, un jo īpaši tas sakāms par cietoksni. Pirms 15—20 gadiem šis mikrorajons izskatījās pagalam bēdīgi, un bija  grūti noticēt, ka situācija kādreiz varētu mainīties.

Vasilijs Markovičs un Igors Prelatovs

2019. gadā Latviju valsts vizītē plāno apmeklēt Baltkrievijas Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Pašlaik notiek gatavošanās šim notikumam – tam vajadzētu būt jaunam pavērsienam abu valstu biznesa un kultūras sakaru attīstībā. V. Markovičs uzskata, ka pašlaik Baltkrievija jau var piedāvāt Latvijai pašu ražotus elektrobusus, kādi jau kursē Minskā, un pasažieri ar tiem ir ļoti apmierināti. I. Prelatovs atzīmēja, ka autobusi pilsētai ir ļoti vajadzīgi, bet Rēzekne mūs jau ir apsteigusi, iepērkot Čehijā ražotus elektrobusus. Savukārt Minskā drīzumā sāks ražot elektromobiļus, tiks ierīkotas 150 uzlādes stacijas. Viens no perspektīviem virzieniem, kurā Latvija un Baltkrievija varētu sadarboties, ir pārrobežu loģistikas projekti.

Pirms ciemošanās Daugavpilī Vasilijs Markovičs apmeklēja Krāslavu, kur ar novada domes priekšsēdētāju Gunāru Upenieku apsprieda loģistikas centra būvniecību pie Latvijas—Baltkrievijas robežas Paterniekos. 23. novembra vakarā diplomāts piedalījās festivālā „Baltkrievu kirmašs”.

Vēstnieks tikās arī ar Daugavpils novada domes priekšsēdētāju Arvīdu Kucinu un pašvaldības izpilddirektori Vandu Keziku. Novadam ar Baltkrievijas pusi sadarbība ilgst jau vairāk kā 20 gadus. Nupat atjaunoti sadarbības līgumi ar vairākām Baltkrievijas Republikas pašvaldībām.