„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+9.9 °C
apmācies

Līdz gadu mijai vairs nav cerību pieņemt 2019.gada budžetu

pixabay.com

Cerību, ka 2019. gada valsts budžetu Saeimā izdosies apstiprināt līdz gadu mijai, vairs neesot, intervijā Latvijas Radio norādīja Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (“Attīstībai/Par”). Viņš atzina, ka situācija nav viegla un būtu nepieciešams, lai jaunā valdība pēc iespējas ātrāk tiktu apstiprināta.

Bondars norādīja, ka nākamā gada budžetu, ja tajā nebūs būtisku izmaiņu, varētu pieņemt 40-45 dienas pēc tam, kad tiks apstiprināta jaunā valdība. Līdz ar to vairs nav iespējams pagūt pieņemt nākamā gada budžetu vēl šogad: “Noslēdzošais datums, kad vajadzēja būt budžetam Saeimā, ir 20.novembris. Tā ka pie visiem labākajiem plāniem un iecerēm tas nebūtu iespējams.” Turklāt pēc pirmā lasījuma budžets būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Līdz ar to 2019. gadā paredzētās jaunās ieceres līdz ar janvāri spēkā nestāsies. “Jā, ir virkne akūtu jautājumu,” atzina Bondars, uzsverot, ka būtiska ir jaunās valdības izveide.

Tāpēc nepieciešams pārejas regulējums. “Ir Finanšu ministrijas ieteikumi, kā tālāk rīkoties, un es ceru, ka mani kolēģi šodien atbalstīs,” sacīja politiķis.

Tomēr, kamēr nav izveidota jauna valdība, spēkā ir iepriekš pieņemtais regulējums, kam no nākamā gada jāsāk darboties. “Piemēram, ir pieņemts likums iekšlietu un tieslietu sistēmas darbiniekiem, kuri no 1. janvāra var vaicāt pabalstu trīs mēnešu apmērā. Un šī pabalsta izmaksas nav pat paredzētas vidēja termiņa budžetā. Un te būs jāmeklē risinājums,” sacīja Bondars, atklājot, ka tam nepieciešams 41 miljons eiro 2019. gadā. Pie pašreizēja budžeta iespējām tā esot “ļoti liela nauda”.


lsm.lv