„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 6. oktobris
Svētdiena
Monika, Zilga, Zilgma
+10.7 °C
apmācies

"Daugavpils domes deputātiem ir jāvienojas"

Aleksandrs Rube

Rihards Eigims atbrīvots no pašvaldības priekšsēdētāja amata 22. novembrī, un Daugavpils dome joprojām strādā bez vadītāja. Jauns priekšsēdētājs var tikt ievēlēts gan pēkšņi, gan pēc jaunām pašvaldības vēlēšanām (pārvēlēšanas). Vadītāja pienākumus pagaidām pilda pirmais vietnieks Igors Prelatovs. „Latgales Laiks” jautāja bijušajiem domes priekšsēdētājiem, kā viņi vērtē pašreizējo situāciju pašvaldībā.

Daugavpils 17. vidusskolas direktors Ivars Šķiņčs: „Riharda Eigima atcelšanā no amata neredzu neko pārsteidzošu, jo tas jau bija sagaidāms. Pēc 2017. gada vēlēšanām pie varas nāca trīs ļoti atšķirīgi politiskie spēki, un katrs „vilka segu uz savu pusi”. Atkārtotas vēlēšanas ir loģisks notikums, kurš gaidāms, ja visas iesaistītās puses ieturēs principiālu nostāju. Pilsētas budžets var tikt pieņemts neatkarīgi no tā, kas notiek deputātu prātos. Taču arī šajā ziņā mani māc šaubas - joprojām nav iecelts izpilddirektors, kurš ir galvenā persona budžeta jautājumu risināšanā (pagaidām šīs funkcijas veic agrākā izpilddirektores vietniece Tatjana Dubina). Nedrīkst aizmirst, ka, saskaņā ar likumu, pilsētas budžets jāapstiprina divu mēnešu laikā pēc valsts budžeta pieņemšanas. Taču arī valdībā pašlaik valda īsts haoss.”

Daugavpils teātra valdes locekle Rita Strode: „R. Eigima atcelšana no priekšsēdētāja amata man bija pārsteigums. Es tomēr cerēju, ka tautas ievēlētie deputāti tomēr spēs atrast kopsaucēju. Taču patiesībā tagad vērojams savdabīgs priekšvēlēšanu kampaņu turpinājums. Ja pilsētā rīkos atkārtotas vēlēšanas, man ir grūti prognozēt, vai tām būs cits rezultāts. Taču skaidri zināms ir tas, ka divus apvērsumus pilsētas saimniecība neizturēs. Pašlaik ir svarīgi apspiest savas ambīcijas un visas pūles veltīt tam, lai vienotos un gatavotu 2019. gada budžetu. Manuprāt, ja nebūs ievēlēts domes priekšsēdētājs, sastādīt šo finanšu dokumentu neizdosies.”

Žanna Kulakova, Latvijas lietišķo sieviešu apvienība: „Vērojot to, kas notiek pilsētas domē, man no sirds gribas ieteikt deputātiem atrast krīzes menedžeri jeb, kā tagad mēdz teikt, - mediatoru. Tas nepieciešams, lai noregulētu viņu strīdus un savaldītu uzpūsto ego. Nu kaut vai uz pāris mēnešiem. Bez trešās puses iejaukšanās šeit diezin vai būs iespējams par kaut ko vienoties. Es uzskatu, ka situācija ir kritiska, turklāt tas attiecas ne tikai uz domes priekšsēdētāju, bet arī citiem vadošajiem amatiem, jo īpaši izpilddirektoru. Mani māc bažas, ka 2019. gada budžeta gatavošanas kontekstā politiķi sāks izmantot šo svarīgo procesu pašreklāmai un oponentu nomelnošanai. Katru gadu kaut ko neizdodas iekļaut budžetā, un tieši par šī pozīcijām tiks vainoti politiskie pretinieki.”