„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Pārdod sanatoriju „Mežciems”

Teritorija ap sanatoriju ir pavisam aizaugusi // Foto: Aleksandrs Rube

22. novembrī Latvijas komercziņu portālos tika publiskota informācija, ka tiek pārdots sanatorijas komplekss „Mežciems” – viens no svarīgākajiem arhitektūras pieminekļiem Daugavpilī. Nekustamais īpašums 5,6 ha platībā pieder firmai „Ditton Group”, kura par vēsturisko kompleksu vēlas saņemt 650 000 eiro.

Objektā aprakstā minēts, ka komplekss ir investīciju objekts ar 19 būvēm, kuru platība ir 4800 kvadrātmetri, blakus atrodas Daugava ar 530 metru krasta līniju. Teritorijā atrodas minerālūdens dziļurbums (580 m).

Jāatzīmē, ka šis nav pirmais mēģinājums pārdot sanatoriju, lai gan beidzamo reizi to mēģināja darīt pirms daudziem gadiem. Iespējams, tagad īpašnieki nolēmuši tikt vaļā no novārtā pamestajiem objektiem, jo degradētajām teritorijām tiks piemērota paaugstināta nodokļa likme, - 2019. gadā tā pieaugs līdz 3% no kadastrālās vērtības. Atgādinām, ka, reaģējot pašvaldības lēmumu paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli nolaistajām teritorijām, citi nekustamā īpašuma īpašnieki nolēmuši demontēt bijušās Ķīmiskās šķiedras rūpnīcas lielos cehus. Viņiem tas izmaksās 2 miljonus eiro – izdevīgāk ir šķirties no šīs summas, nekā regulāri maksāt par novārtā pamestajām ēkām.

2017. gada jūlijā pamestās sanatorijas ēkas ēdnīcā izcēlās liels ugunsgrēks. // Foto: Māris Grunskis

Uzziņai

1883. gadā grāfs Plāters-Zībergs nodibināja Mežciema kumisa un ūdens ārstniecības iestādi, taču Pirmā pasaules kara laikā tā tika izpostīta. Padomju laikā šeit bija sanatorija, kur ārstēja tuberkulozi, sirds un asinsvadu un nervu slimības. Medicīnas iestādi slēdza 1991. gadā. 2017. gada jūlijā pamestās sanatorijas ēkas ēdnīcā izcēlās liels ugunsgrēks.