„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera strādā nākotnei

Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai veltītajā svinīgajā pasākumā LTRK Latgales reģionālās padomes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe apbalvo „DK Projects” valdes locekli Dainu Kriviņu // Foto: Jeļena Čursina

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Latgales reģionālā padome par godu valsts simtgadei apbalvoja aktīvākos palātas locekļus reģionā par ieguldījumu tautsaimniecības attīstībā.

LTRK Latgales reģiona padomes apbalvojumus piešķīra trijās nominācijās – par organizācijas uzticamāko atbalstu apbalvots uzņēmums „Nexis Fibers”, par aktīvāko LTRK locekli atzīta SIA „DK Projects”, savukārt par ieguldījumu nākamās paaudzes attīstībā apbalvota SIA „Rols”. LTRK Latgales reģionālās padomes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe atzīmēja, ka viņas vadītā apvienība īpaši izceļ uzņēmējus, kuri nevis vienkārši pelna naudu, bet, strādājot sabiedrības labā, rada arī pievienoto vērtību.

Visi minētie uzņēmumi strādā saskaņā ar LTRK Latgales reģionālās padomes stratēģiskajiem pamatvirzieniem, galvenie no tiem ir labākas uzņēmējdarbības vides veidošana, eksports, mācības un produktīva komunikācija un Latvijas uzņēmēju sadarbība.

Runājot par uzņēmējdarbības apstākļu uzlabošanu reģionā, LTRK locekļi jau sen ir nonākuši pie secinājuma, ka šajā virzienā jādomā plašāk un ilgtermiņa. „Mūsu nākotne ir mūsu bērni,” saka Inga Zemdega-Grāpe, „tāpēc šajā aspektā ir svarīga tieši izglītība.” LTRK pārstāvji vēlas palīdzēt ieviest skolās jaunu kompetences izglītības modeli un jau sākt runāt ar skolēniem un pedagogiem par to, kā iespējams attīstīt radošo un neformālo domāšanu, vairot bērnu interesi par pilnīgi atšķirīgām dzīves jomām, kā arī paplašināt viņu redzesloku. Latgalē ir uzņēmēji, kuri ar to aktīvi nodarbojas, savā brīvajā laikā apmeklē skolas, dalās savā pieredzē un zināšanās. Piemēram, šāda pilotprojekta ietvaros sadarbībā ar LTKR Daugavpils 13. vidusskolā notiek nodarbības, kuras bērniem sniedz dzīvē nepieciešamas prasmes, viens no piemēriem – prasme plānot savu laiku, utt.

Inga Zemdega-Grāpe uzskata, ka pašlaik aptuveni 60% vidusskolēnu aptuveni zina, par ko gribētu kļūt. Šajos apstākļos ir svarīgi īstenot ar profesionālo apmācību saistītus projektus, kuri pašlaik tiek realizēti ļoti lēni vai arī tā arī paliek uz papīra. Šādos projektos paredzēta cieša uzņēmēju un skolēnu sadarbība – uzņēmumu piedalīšanās mācību procesā, prakses nodrošināšana, bet vēlāk – tūlītēja iekārtošana darbā. LTRK Latgales reģionālā padome ar Daugavpils domes atbalstu cenšas to visu īstenot un „satuvināt” uzņēmējus un skolēnus.

LTRK Latgales reģionālo padomi uztrauc vēl viens svarīgs jautājums – nodokļu politika. Diemžēl nodokļu jomā reformas tiek apspriestas un pieņemtas, neieklausoties daudzu Latgales uzņēmēju viedoklī. Inga Zemdega-Grāpe cer, ka šo jautājumu atrisinās jaunā Saeima, jo LTRK noteikti atgriezīsies pie nodokļu politikas apspriešanas. Šim mērķim LTRK Latgales reģionālā padome vēlas izveidot savdabīgu ideju inkubatoru un lūdz uzņēmējus aktīvi paust savas idejas un priekšlikumus.

Jāatzīmē, ka organizācija nepilda sūdzību un lūgumu biroja funkciju, taču ir atvērta biznesmeņiem, kuriem ir iniciatīvas, jo īpaši tiem, kuri vēlas darboties izglītības un eksporta organizēšanas jomā. Ikviens LTRK loceklis uzņemas saistības aktīvi strādāt un piedalīties organizācijas darbībā, un tiek vērtēts nevis pēc biedra naudas iemaksām, bet tikai pēc tā, cik laika un spēku ir ieguldīts, jo labāku apstākļu veidošana ir atkarīga tikai no mums pašiem.