„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Leopolds Marcinkevičs ir uzticīgs lauksaimniecībai

Egita Terēze Jonāne

Varētu jau nestrādāt, taču žēl būs, ja atkal pavasarī nekas vērtīgs nesadīgs, uzsver Dvietes pagasta pieredzes bagātais dārzeņkopis Leopolds Marcinkevičs. Lai gan veselības problēmu un Polijas ievesto dārzeņu negodīgās konkurences dēļ viņš bija spiests samazināt saimniecību, lauksaimnieks turpina audzēt dārzeņus nelielās platībās. „Es vairs nepiedalos lielajos cenu konkursos, tomēr piegādāju kartupeļus, bietītes un citus dārzeņus veselības centra „Ilūkste” pansijai „Mūsmājas „Dižkoks”” tepat Dvietes pagastā. Zeme ir jāapstrādā,” saka Leopolds.

Lietu gaidīja arī dārzeņi

Karstā, sausā vasara nav bijusi labvēlīga ne tikai graudkopjiem, bet arī dārzeņkopjiem, lauksaimnieks turpina stāstīt, piesakot, ka lietu gaidīja arī dārzeņi, bet, ja tā nebija, viņš centās laistīt arī tālākos laukus. Taču burkāni nesadīga, lai gan pēdējos trijos gados lielākajā laukā tie bija izauguši taisni un ar gludu mizu. Vienīgi pie mājas, kur esot citāda augsne, varējis novākt dažas vagas. Taču ir cita bēda - burkāni padevušies līki un žuburaini. Leopolds iepirks burkānus, lai Dvietes pansijas sirmgalvji nepaliktu bez šī garšīgā dārzeņa. Lai gan kāpostiem sausuma dēļ bija nokritušas ārējās lapas, tomēr mīkstajā zemītē tie atguvušies un izauguši braši, vienīgi mālainajā laukā padevušies vien divu dūru izmērā. Tāpat bija ar bietēm un sīpoliem - vienā gabalā bija laba raža, bet citā tika novākti daži maisi. Leopolds teic, ka pērn viena sīpola galviņa svērusi līdz 600 g.

Kartupeļu raža gan padevusies ļoti laba, lai arī vairākus bumbuļus ir sagrauzuši maijvaboļu kāpuri. Tāpat lauksaimnieks apmierināts ar tomātiem un papriku. Tie bija iestādīti lielajā siltumnīcā un tika bieži laistīti.  

Leopolds jau ir pelnītā atpūtā, tomēr nosolījies sev arī nākamgad apstrādāt 2-2,5 ha, lai būtu darbs, nevis peļņa. Turklāt laukos nevar sameklēt strādniekus, lai gan darba alga pieaug gandrīz katru gadu. Viņš turpinās piegādāt dārzeņus veselības centram „Ilūkste” un pansijai „Mūsmājas „Dižkoks””: „Kādam taču jābūt uzticīgam lauksaimniecībai. Mani trīs dēli ir projām. Visiem ir ģimene, darbs, diezin vai viņi saimniekos laukos. Vasarās gan visi ciemojas Dvietē kopā ar mazbērniem.”

Viņš jaunajiem lauksaimniekiem iesaka saimniekot dārzeņkopībā ar vismaz 40-50 ha zemes, stādīt šķirnes ‘Vineta’ kartupeļus, šķirnes ‘Krautkaiser’ kāpostus, kas ir labi skābēšanai, un šķirnes ‘Štuttgarten’ sīpolus, un iesaka pirkt sertificētas sēklas. Pirms tam jāizpēta augsne, vai tā būs piemērota šo šķirņu dārzeņiem, noteic Leopolds. Viņš nākamgad pirks jaunas šķirnes kartupeļus, aptuveni 5 tonnas, lai pildītu prasību, ka integrētajā saimniecībā jāatjauno vismaz 10% sēklas materiāla katru gadu.

Pilnu rakstu lasiet 7. decembra numurā.