„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

Meža ugunsdzēsēji saņēma sapņu mašīnu

Jaunā ugunsdzēsēju mašīna var šķērsot 1,3 m dziļu upi vai grāvi // Foto: Egita Terēze Jonāne

4. decembrī Križos Valsts meža dienesta Dienvidlatgales virsmežniecības meža ugunsdzēsības stacijā prezentēja jaunu ugunsdzēsības automašīnu tradicionālajā oranži sarkanajā krāsā.

Izrādot spēkratu „Merceses Benz Unimog 4023”, valsts iepirkumā uzvarējušā uzņēmuma „Unimotors Latvija” tirdzniecības pārstāvis Gatis Smiltiņš un Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis uzsvēra, ka, salīdzinot ar vecāka modeļa auto, jaunais atbilst 21. gadsimta sapņu darba automašīnai. Proti, spēkrats ir ātrāks, jo var pārvietoties pa šoseju ar ātrumu 90 km/h, bet, nonākot ļoti mitrās vai smilšainās vietās, autovadītājs, neizkāpjot no kabīnes, var samazināt gaisa spiedienu riepās, tāpēc tās kļūst platākas, un mašīna brauc stabilāk. Pārbraucot grūto posmu, riepas atgūst savu ierasto formu. Tikmēr tvertnē var piepildīt 2,5 m3 ūdens. Tā kā automašīna aprīkota ar augstspiediena sūkni un dažāda spiediena rokas automātiskajiem stobriem, tad ugunsdzēsējs var regulēt ūdens strūklu, piemēram, izkliedēt ūdeni kā miglu, līdz ar to ūdens tiek izlietots krietni lietderīgāk.  

Valsts meža dienesta Dienvidlatgales virsmežniecības virsmežzinis Vilmārs Skutels un ugunsdzēsības stacijas vadītājs Viktors Friliņš bija vienisprātis, ka jaunā automašīna būs labs palīgs cīņā ar meža ugunsgrēkiem Daugavpils un tuvējā Preiļu, Dagdas, Krāslavas, Ilūkstes reģionā. „Tas ir pats labākais meža ugunsdzēsēju darba auto pasaulē. Mēs jau divas iepriekš iegādātās „Mercedes Benz Unimog” automašīnas izmantojām visos izsaukumos. Arī jaunā automašīna nestāvēs garāžā,” atzina V. Friliņš.

(No labās) Viktors Friliņš un Gatis Smiltiņš pēta sūcvadus

Jāpiebilst, ka šogad Dienvidlatgales virsmežniecības teritorijā likvidēti 103 ugunsgrēki, un lauvas tiesa nodzēsta Daugavpils apkārtnē, bet kopējā izdegusī platība bija aptuveni 28 ha. Kā teica V. Skutels, platība nav liela, jo, pateicoties V. Friliņa un viņa komandas darbam un jaunajām automašīnām, ugunsgrēki tiek lokalizēti un likvidēti īsā laikā.