„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. oktobris
Sestdiena
Amālija, Amēlija
+9.7 °C
skaidrs laiks

Pirmklasnieku kļuvis vairāk

pexels.com

Pirmajā 2019. gada Izglītības pārvaldes (IP) preses konferencē pastāstīja par pirmklasnieku pieteikšanas nosacījumiem nākamajam mācību gadam.

Runājot ar vecumu, kad bērnam jāsāk iet pirmajā klasē, pagaidām nekādu būtisku izmaiņu nav. Gadā, kad bērns sāk iet pirmajā klasē, viņam jāaprit septiņiem gadiem, taču skolā drīkst laist arī sešgadnieku. Ja septiņgadīgs bērns paliek bērnudārzā, pirmsskolas izglītības iestādei tam ir jābūt pamatojumam.

Saistībā ar sešgadniekiem ir viens būtisks jauninājums – tagad, lai bērns varētu sākt skolas gaitas sešu gadu vecumā, nav nepieciešams ģimenes ārsta un psihologa slēdziens, pietiek tikai ar vecāku piekrišanu. Sakarā ar to IP lūdz nākamo pirmklasnieku vecākus rūpīgi apsvērt šo nopietno soli un ņemt vērā, ka galvenais kritērijs, kas apliecina bērna gatavību skolai, ir ne tikai lasīt un rakstītprasme, bet arī viņa psiholoģiskās un fiziskās sagatavotības līmenis skolas slodzei.

Bērnu var pieteikt skolai tāpat kā agrāk – elektroniski. IP pārstāvji uzskata, ka pagaidām nav labāka paņēmiena, turklāt pārvalde ir gatava sniegt palīdzību, kas saistīta ar pirmklasnieku reģistrāciju.

Bērnu pieteikšanai pirmajā klasē sāksies 1. februārī pl. 8.00 un turpināsies visu mēnesi – līdz 28. februāra pl. 17.00. Komentējot vecāku ažiotāžu saistībā ar bērnu reģistrāciju pirmajā klasē, IP vadītāja Marina Isupova iesaka vecākiem prātīgi izvērtēt sava bērna spējas, piesakot viņu t.s. pilsētas „stiprajās” skolās, kur mācību slodze var būt daudz lielāka.

Tāpat kā vienmēr, divās pirmajā februāra nedēļās ir spēkā prioritātes, - dzīvesvieta skolas tuvumā, konkrētajā skolā mācās brāļi un māsas, skolas darbinieku bērni.

Interesanti, ka beidzamajos gados izveidojusies tendence, un nākamajā mācību gadā tā iezīmējas vēl vairāk, - plānoto pirmklasnieku pašlaik ir vairāk, nekā bērnu, kuri piedzimuši pilsētā pirms septiņiem gadiem. IP darbinieki šo faktu saista ar to, ka pilsētas skolās mācās daudzi Daugavpils novada bērni. Bieži vien viņu vecāki strādā pilsētā, tāpēc tas, ka bērni mācās pilsētas skolā, ir ērti visai ģimenei. Vēl pirmklasnieku rindas papildina reemigrantu bērni, kuri, kad bērnam tuvojas skolas laiks, nolemj, ka būs labāk, ja viņi mācīsies dzimtenē.

Kopumā 2019./2020. mācību gadā Daugavpils skolās paredzēts uzņemt aptuveni 900 pirmklasniekus.