„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. oktobris
Piektdiena
Dmitrijs, Francis, Modra
+8.3 °C
apmācies

„Atpūtu” atskurbtuvē dzērājam apmaksā nodokļu maksātājs

Detoksikācijas palātas jeb atskurbtuves sniegtie pakalpojumi dzērājiem tiek apmaksāti no valsts un pašvaldības budžeta, kas abos gadījumos ir nodokļu maksātāju nauda. Tas ir garantēts medicīniskais pakalpojumus, par kuru, atšķirībā no citiem, pacients nemaksā.

Atskurbšanas pakalpojumus bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem cilvēkiem Daugavpilī un tuvējos novados nodrošina Daugavpils reģionālajā slimnīcā esošā Detoksikācijas palāta. Valsts budžetā tās finansēšanai šogad ir paredzēts 41 460 eiro. Tā kā minētais finansējums ir nepietiekams, līdzekļus atskurbtuves sniegto pakalpojumu apmaksai savā budžetā ir paredzējušas arī pašvaldības.

Lai gūtu plašāku iespaidu par tās darbību, “Latgales Laiks” apmeklēja Detoksikācijas palātu un aicināja uz sarunu Daugavpils reģionālās slimnīcas galveno ekonomistu Grigoriju Semjonovu.

Detoksikācijas palātas gada budžets ir aptuveni 107 000 eiro. Viens pacients diennaktī atskurbtuvē izmaksā 45,44 eiro. Šīs izmaksas veido izdevumi, kas nepieciešami infrastruktūras uzturēšanai, ārstniecības personāla darba apmaksai un medikamentu iegādei. Savukārt atskurbtuvei piešķiramais finansējums ir krietni vien mazāks -- 33 eiro uz vienu klientu diennaktī. Tādēļ gadu no gada palielinās arī Detoksikācijas palātas parādi. Vēl vairāk situāciju sarežģī tas, ka ne visas pašvaldības, kuru iedzīvotāji saņem atskurbtuves pakalpojumus, ir noslēgušas līgumus ar Detoksikācijas palātu.

„Ja ir iespējams noteikt pašvaldību, kurai klients ir piederīgs, tad viņa uzturēšanas izmaksas atskurbtuvē tiek segtas no pašvaldības līdzekļiem, kas ir nodokļu maksātāju nauda. Šādu pienākumu pašvaldībām uzliek pastāvošā likumdošana. Ja klienta piederību pašvaldībai neizdodas noteikt, atskurbināšanas izmaksas ir jāsedz vai nu pašam klientam, vai arī tās gulstas uz slimnīcas pleciem, kas pēc būtības arī ir nodokļu maksātāju nauda. Ja Detoksikācijas palātas klients nav bezpajumtnieks un pašvaldība viņa vietā šīs izmaksas nesedz, tad viņam var tikt izrakstīts personiskais rēķins, kuru var piedzīt arī caur tiesu," norādīja ekonomists.

Visu rakstu lasiet 5. marta numurā.