„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.1 °C
apmācies

Rada mākslu no metāllūžņiem

Laimes muzejs Indrā atzīts par 2018. gada inovatīvāko tūrisma objektu Latgalē. Tā tapšanā mākslinieks Raimonds Vindulis, būdams ekspozīcijas idejas autors, bija iesaistījis Līvānu metāla metināšanas uzņēmēju Mārtiņu Markotu. Visi metāla izstrādājumi ir Mārtiņa roku darbs. Raimonda un Mārtiņa sadarbības augļus var skatīt arī Līvānu stikla muzejā.

Savā nelielajā darbnīcā, kas aprīkota ar rokas un elektriskajiem instrumentiem, iekārtām, lineāliem, zīmuļiem, skicēm, top ne tikai mākslas darbi, kas kādam noteikti asociējas ar laimi, bet arī vides objekti, praktiski priekšmeti, teic Mārtiņš. Viņa darbus var ieraudzīt arī Līvānu industriālajā zonā, proti, šoziem tur tika uzstādītas autobusu pieturas, kas kalpo arī kā vides objekti. Vēl šogad Līvānos tiks uzlikts viņa veidotais soliņš.

Mārtiņš sevi nedēvē par uzņēmēju, jo uzskata, ka tas vairāk ir hobijs, kurš, pārvarot dažādas krīzes, pārtapis par peļņas darbu. „Man ir izglītība, kas ir saistīta ar uzņēmējdarbību. Taču jau skolā (es mācījos Ogres amatniecības vidusskolā) sapratu, ka man patīk radīt un ka mana lielākā skola ir dzīve. Sākumā bija doma par stikla darbnīcu. Kādu laiku strādāju pie stiklinieka Ulda Ostrovska, un Raimonds uzaicināja kopā veidot Līvānu stikla muzeju. Tomēr beigu beigās pievērsos metālam. Dzirksteles, dūmi, gaiss -- tas to darbu sarežģī. Vasarā visas durvis, logi ir vaļā, varu strādāt pat līdz pl. 5.00, bet es zinu, ka tas darbs ir manējais. Cenšos neskatīties interneta fotogrāfijas, lai nejauši neuztaisītu dublikātu. Iegādājos 3D printeri, kurš rada brīnumus arī metālapstrādē,” atzīst meistars.

Visu rakstu lasiet 12. aprīļa numurā.