„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+14.4 °C
daļēji mākoņains

Kā Latgales pašvaldību priekšsēdētāji vērtē 35 vienību karti RU

Sācies pašvaldību reformas maratons, un priekšsēdētāji ieņem starta pozīcijas.

Pēc Vides aizsardzības un reģionālā attīstības ministrijas (VARAM) trešdien, 10. aprīlī, prezentētās 35 pašvaldību kartes, Latvijas Pašvaldību savienības atbilde ilgi nebija jāgaida – pēc divām dienām, 12. aprīlī, pašvaldību vadītāji pulcējās Gulbenē „Novadu dienās” un uzklausīja citu ekspertu viedokļus. Tajā dzirdētajam, acīmredzami, bijis vienojošs efekts. Atbildes uz „Latgales Laika” jautājumu, kā vadītāji vērtē viņu pašvaldības pozīcijas kartē, ir līdzīgas. Vairums savu pašvaldību definē kā pašpietiekamu, pauž neizpratni par ministrijas argumentiem un kā savu drošības garantu min iedzīvotājus, kam būs jāizsaka savs viedoklis. Tajā pašā laikā neoficiālākā tonī priekšsēdētāji norāda, ka reforma būšot izteikti politizēts pasākums.

Daugavpils + Daugavpils novads + Ilūkstes novads

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (Saskaņa): „Ir viedokļi par, ir viedokļi pret, bet gala lēmumu pieņems Saeima. Likumdevēja kompetencē ir noteikt pašvaldību skaitu, administratīvā iedalījuma struktūru. VARAM ministrs ir nācis ar savu priekšlikumu, sarunas starp ministriju un domi ir notikušas, bet sarunas ar Daugavpils novada un Ilūkstes novada domi -- nē. Mums vēsturiski ir bijis līdzīgs teritoriālais iedalījums, kas veicinājis kopīgu kapitālsabiedrību veidošanos. Tikai ieguldījusi tajās vairāk ir Daugavpils pašvaldība. Līdzīgi arī atkritumu apsaimniekošanas organizēšanā citas pašvaldības seko mūsu piemēram. Savukārt ambīcijas dažādu projektu īstenošanai tur ir lielas.

Tas, kas man pagaidām šķiet dīvaini, ir piedāvātais deputātu skaits jaunajās apvienotajās pašvaldībās. 25 deputāti -- tas noteikti ir par daudz. Manuprāt, tas neveicinās efektīvu pārvaldību, jo, ņemot vērā depopulāciju un migrāciju, iedzīvotāju nav tik daudz.”

Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Arvīds Kucins (Daugavpils novada partija): „Vērtēju negatīvi, jo acīmredzamus ieguvumus nesaskatu. Visus ministrijas izvirzītos kritērijus praktiski izpildām, vienīgi mums nav ne reģionālās, ne nacionālās nozīmes attīstības centra. Jūtams, ka pašvaldību argumentus, viedokļus, arī problēmas, kas būtu jārisina valstiski [pret apvienošanos], ministrija  neņems vērā.”

Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna (Latvijas Zemnieku savienība): „Pirmais risinājums šķiet īpatnējs, nekas neliecina, ka ministrija ir iedziļinājusies situācijā. Atkal nav ņemts vērā tas, ka gribam atgriezties Sēlijā, reģionā, kam esam vēsturiski piederīgi. Sāksies diskusija, informēsim iedzīvotājus, spriedīsim un izteiksim viedokli. Iepriekšējā reforma notika, ņemot vērā mūsu argumentus, ceram, ka arī tagad tā būs. Tāpat mūsu koncepcija vienmēr bijusi novadu veidot kā pašpietiekamu un neatkarīgu vienību.”

Visu rakstu lasiet 16. aprīļa numurā.