„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 10. maijs
Piektdiena
Maija, Paija
+3.4 °C
daži mākoņi

Dronu izmantošanā jāievēro stingras prasības

Ar lidojošu dronu mūsdienās nevienu vairs nepārsteigsi. Ar tiem tiek filmēti un fotografēti gan dabas skati, gan arī dažādi pasākumi. Dronus kārtības nodrošināšanai izmanto arī dažādas uzraugošās institūcijas. Pagaidām tālvadības pilotiem nav prasības apmācībām, kā arī netiek veikta licencēšana. Rezultātā jebkurš cilvēks, kurš iegādājas dronu un sāk veikt lidojumus, nezināšanas dēļ, bez ļaunprātīga nodoma, var izdarīt arī pārkāpumus. Jau šogad noteikumos plānotas izmaiņas, bet 2020. gada vasarā stāsies spēkā jauns Eiropas Savienības regulējums, kas daudz skaidrāk noteiks prasības gan dronu lidinātājiem, gan arī to ražotājiem un izplatītājiem.

Civilās aviācijas aģentūras Bezpilota gaisa kuģu lidojumu drošuma nodaļas vecākais inspektors Ilmārs Ozols “Latgales Laikam” norādīja, ka dronu lidojumi tiek regulēti samērā stingri. Ir noteikti ierobežojumi lidojumu vietām un augstumiem. Piemēram, lidojumi ir aizliegti tuvāk par pieciem kilometriem no starptautiskajām lidostām „Rīga” un „Liepāja”, bet pārējiem lidlaukiem nedrīkst lidot tuvāk par trim kilometriem. Tāpat noteikti ierobežojumi ap objektiem, kas saistīti ar valsts drošību un aizsardzību. Var gadīties, ka atsevišķos gadījumos atļauja lidojumam ar dronu ir jāsaņem vienlaikus no vairākām iestādēm.

Dronu lidojumus Latvijas teritorijā patlaban regulē uz Likuma par aviāciju pamata izdotie 2016. gada MK noteikumi Nr. 737 „Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi”. Jau šogad noteikumos plānotas izmaiņas, un 2020. gada vasarā stāsies spēkā jauns ES regulējums.

Pagaidām katram tālvadības pilotam ir jāzina, ka uz drona obligāti ir jānorāda īpašnieka vārds un uzvārds (juridiskām personām -- nosaukums), deklarētā (vai juridiskā) adrese un tālruņa numurs. Savukārt pašam tālvadības pilotam jābūt pamanāmā apģērbā (cepure, krekls vai atstarojošā veste), kas palīdzētu to identificēt. Lidojumus ar dronu atļauts veikt tikai diennakts gaišajā laikā. Dronam jābūt redzamam 500 metrus no vietas, kur bezpilota ierīce tiek vadīta. Gadījumā, ja tālvadības pilotam nav 18 gadu, bet drons sver vairāk par 500 gramiem, tad lidojumus atļauts veikt tikai pilngadīgas personas klātbūtnē. Dronu nedrīkst pilotēt alkohola vai narkotisko vielu iespaidā.

Tāpat drons nedrīkst pielidot pārāk tuvu cilvēkiem, kas nepiedalās tā lidināšanā, svešam īpašumam un citiem lidaparātiem. Droša attāluma izvēle ir atkarīga no bezpilota ierīces masas. Piemēram, ja lidojošā drona masa nepārsniedz 250 gramus, tad drošu distanci ir pieņemami noteikt pēc tālvadības pilota ieskatiem. Taču, ja ierīces svars pārsniedz 250 gramus, tad starp lidojumā neiesaistītiem cilvēkiem vai svešu īpašumu jāievēro 50 metru distance. Gadījumā, ja drons sver virs 1,5 kilogramiem, tālvadības pilotam jāveic obligāta savas civiltiesiskās atbildības apdrošināšana.

Gadījumos, kad rodas nepieciešamība veikt lidojumu, atkāpjoties no kādas noteikumu prasības, ir jāsaņem atļauja no Civilās aviācijas aģentūras, kas pārliecinās, lai konkrētais lidojums būtu pietiekami drošs. Izsniegtās atļaujas attiecas uz konkrētu vietu un laiku.

 

Visu rakstu lasiet 26. aprīļa numurā.