„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Godinot novadpētnieka Zalmana Jakuba piemiņu RU

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atklāta izstāde “Novadpētniekam Zalmanam Jakubam -- 100”, kura veltīta slavenajam daugavpilietim, vienam no galvenajiem pilsētas un novada vēstures pētniekiem.

Muzejā tiek rūpīgi glabātas lietas un dokumenti, ko tas saņēma pēc Zalmana Jakuba nāves (1919—2009). Muzeja un Daugavpils novadpētnieka draudzība un sadarbība sākās sešdesmitajos gados un turpinājās līdz pat viņa nāvei.

„Z. Jakubs teica – kad viņam apniks vākt materiālus, dokumentus un faktus par pilsētu, viņš atdos no mums,” stāsta viena izstādes kuratorēm Gaļina Verjovočņikova. Tagad muzeja fondos glabājas vērtīgi materiāli – kartotēka, burtnīcas ar Z. Jakuba ierakstiem, vēstules, ir pat izraksti un atbildes uz bibliotēkām un arhīviem nosūtītajiem pieprasījumiem, -- šajās iestādēs novadpētnieks vērsās bieži. Muzejs glabā arī Z. Jakuba personīgās mantas – dambreti, kuru viņš labprāt spēlēja, galda lampu, telefonu u.c. G. Verjovočņikova atzīmēja, ka Z. Jakubs piekopa diezgan askētisku dzīvesveidu, tāpēc personīgo mantu nav daudz, taču tās ir ļoti nozīmīgas. Piemēram, sarkanais telefons, uz kuru muzeja darbinieki viņam bieži zvanīja.

 

Visu rakstu lasiet 14. maija numurā.