„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Papīra leļļu pasaule

Daugavpilī otro reizi notika Starptautiskais leļļu festivāls, kuru organizēja Daugavpils  Novadpētniecības un mākslas muzejā sadarbībā ar Baltijas Autorleļļu un rotaļlietu meistaru ģildi.

Festivāls, pirmām kārtām, pārsteidz ar savu daudzveidību. Šo tā galvenā tēma bija papīra lelles un rotaļlietas. Papīra lelles tiek izgatavotas jau vairākus gadsimtus, tāpēc izstādē „Brīnumi no papīra” skatāmas papīra kompozīcijas, kādas veidoja XVII gadsimta sākumā, un kartona istabas, kuras tapušas pēc Anglijā XIX gadsimta paraugiem, pagājušā gadsimta lidmašīnu un tanku modeļi, papīra marionetes un daudz kas cits. Viena no festivāla rīkotājām, māksliniece un kolekcionāre Tamāra Čudnovska no Rīgas, nodarbojas ar leļļu un rotaļlietu vēstures izpēti, viņai pieder arī unikāla leļļu kolekcija. Daugavpils festivālam viņa izvēlējās eksponātus, kuri izgatavoti no papīra. T. Čudnovska uzskata, ka papīrs ir vispieejamākais materiāls radošajam darbam – visas meitenes bērnībā izgrieza no kartona plakanas lellītes, zīmēja un izgrieza tām dažādus tērpus. Jāatzīmē, ka uz papīra tika izgatavotas dažādas spēles, no tā veidoja modeļus utt.

„Šāda izstāde, kas vēsta par papīra rotaļlietu vēsturi, Latvijā organizēta pirmo reizi,” saka Gaļina, „Daugavpils muzejā tā būs skatāma arī pēc festivāla, tā šeit atradīsies vairākus mēnešus.”

Organizatori piedāvāja vēl vienu unikālu autorleļļu izstādi, kuru pusgada laikā izveidojuši 65 autori speciāli šim festivālam. Jāpiebilst, ka šo ekspozīciju varēja apskatīt tikai trīs dienas un tikai šajā festivāla. Skatītāji varēja nobalsot par interesantāko lelli, kura iepatikusies visvairāk. Balsošanā noskaidrojās, ka par labākajām papīra lellēm atzītas latviešu izcelsmes norvēģu mākslinieces  Ilonas Burakas figūriņas, kuras izgatavotas no olu iepakojuma kārbām. Vēl skatītājiem patika Lietuvas studijas „Serotonin” kompozīcija „Viļņa – pilsēta, kur eņģeļi lido zemu”. Šī un daudzu citu darbu autores Daiva Jociunskiene, Olga Slavickiene un Larisa Juņavičiene pastāstīja, ka, veidojot šo kompozīciju, viņas iedvesmoja Viļņa, kurai piemīt savdabīgs humors, klimats un dzīves izjūta,” viņas raksturoja radošo procesu. Festivālā Daugavpilī Lietuvas meistares bija pirmo reizi, tās atzīmēja pasākuma īpašo gaisotni, kura ne vienmēr piemīt šādiem pasākumiem.