„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Mājražotāja izaicinājumi -- tūrisms un sadarbība

Latgales tematiskie ciemi, kur apvienojušies mājražotāji un amatnieki, ir viens no veiksmes stāstiem, kā savu preci un novadu popularizēt pasaulē. Biedrības „Latgales tematiskie ciemi” „krustmāte”, valdes priekšsēdētāja un Nākotnes ozolu ciema vadītāja līvāniete Zane Praņevska šoreiz piekrita sarunai par Latgales mājražotāju izaicinājumiem.

Produkcija ar stāstu

„Latgales tematiskie ciemi ir unikāls tūrisma produkts Latvijā, taču, ja pirms septiņiem gadiem mēs bijām pirmie, kas piedāvāja nevis vienkārši pašu gatavotu sieru, maizi vai alu, bet gan šos produktus ar stāstu, tad tagad Latvijā ir daudz šādu produktu ar stāstu. Es runāju ar mājas vīnu ražotājiem, un viņi atzīst, ka mājas vīnu tirgus jau ir piesātināts, tāpēc jādomā, kā nepazust šajā bagātajā tirgū,” saka Zane. 

Latvijā joprojām populārs ir Kotleru vīna ciems Pelēču pagastā, Višķu amatnieku ciems, Turku pirts ciems, Zirgu ciems Kaplavā u.c. Lai gan Zane pati šobrīd vada Līvānu bērnu un jauniešu centru „Namiņš”, tomēr interesenti bez reklāmas atrod arī viņas Nākotnes ozolu ciemu Sutru pagastā, lai tur svinētu kāzas. Zane teic: „Latgales tematisko ciemu saimnieki pamazām atsakās no tradīcijas darīt un piedāvāt kaut ko vienu, jo pircējam, tāpat arī tūristam, gribas kaut ko jaunu, nepierastu. Piemēram, Kotleru vīna cienā Irēna Koleda sākumā piedāvāja mājas vīnus, bet šobrīd viņa ražo marmelādi u.c. saldumus. Cilvēki ir ar mieru maksāt labu cenu par labu un kvalitatīvu produktu.”

 

Visu rakstu lasiet 8. oktobra numurā.