„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Gada laikā Latvijā atgriezās apmēram 300 ģimenes

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pilotprojekts "Reģionālais koordinators remigrācijas veicināšanai", kas sākās 2018. gada februārī, „izgājis pārbaudi” un jau kādu laiku tiek īstenots kā pamatprojekts. Tā īstenošanai  2019. gadā no valsts budžeta tika iedalīti 657 029 eiro.  

VARAM nolēma turpināt aicināt cilvēkus atgriezties Latvijā, ņemot vērā pilotprojekta pozitīvos rezultātus un balstoties uz jauno t.s. „diasporas likumu”. Atgādinām, ka šis pērnā gada nogalē Saeimas pieņemtais likums paredz nostiprināt saikni ar ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem. Tostarp Latvijai jāparūpējas par to, lai tās emigrantiem, paliekot ārvalstīs, būtu iespēja izrādīt un nostiprināt savu nacionālo identitāti.

Koordinatoru tīkls katrā reģionā saglabājas kā projekta īstenošanas galvenā forma. Pēc remigrācijas projekta koordinatores Latgales reģionā Astrīdas Leščinskas teiktā, aktivitāte no emigrantu puses ir paaugstināta.

„Zina, ka ir tāds koordinators, un vēršas pie manis,” stāsta Astrīda. „Bija gadījumi, kad vērsās emigranti, kuriem manas koordinātes iedevuši vairāki cilvēki.”. Liela ir arī vietējo iedzīvotāju interese — radi ieinteresēti, lai viņu tuvinieki atgriežas, tāpēc labprāt dalās informācijā par projektu. „Latgalei pašlaik ir vieni no labākajiem rādītājiem remigrējušo ziņā, kā arī sakarā ar pieteikumu daudzumu u.tt.,” stāsta koordinatore. „Kaut kādā ziņā esam vienā līmenī ar Rīgu, kaut kur pat apsteidzam.”

 

Visu rakstu lasiet 18. oktobra numurā.