„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Krūšu nozīmes stāsta par latviešu karavīriem

Vai krūšu nozīme var būt Latvijas armijas vēstures lieciniece? Leonards Doņikis, kurš ir savācis unikālu nozīmīšu kolekciju, un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja saime, 1. novembrī atklājot izstādi „Par Latviju”, uzskata, ka par katru krūšu nozīmīti ir grāmatas vērts stāsts.

Izstādē redzamas gan senas, gan mūsdienu Latvijas armijas karavīru fotogrāfijas un dokumenti, kā arī karavīru formastērpi un plaši krūšu nozīmju apraksti. 

Leonards Doņikis, kurš krūšu nozīmes krāj kopš 1996. gada, atzina, ka viņam pašam no 386 eksponātu kolekcijas tuvi tie, kas stāsta par aizsargiem, jo šajā brīvprātīgo organizācijā darbojās tēvs, un par Valsts robežsardzi, jo tur viņš dienēja 16 gadus. Tāpat izstādē redzamas ļoti retas Troickas latviešu strēlnieka pulka, Latgales artilērijas pulka u.c. krūšu nozīmes.

Izstāde „Par Latviju” tapusi Lāčplēša dienas un Latvijas Republikas Proklamēšanas dienas noskaņā sadarbībā ar Valsts robežsardzes koledžu un veltīta neatkarīgas valsts izveides, Latvijas armijas un Valsts robežsardzes simtgadei un latviešu karavīriem, kuri sargāja Latvijas brīvību pagājušā gadsimtā un kuri to dara arī šodien, uzsvēra izstādes kuratore Valentīna Slavkovska. Tāpēc uz izstādi bija uzaicināti Valsts robežsardzes, Zemessardzes, Gaisa spēku un Valsts policijas pārstāvji, kā arī novadpētnieki un vēsturnieki. Savukārt Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis pastāstīja, kā pašvaldība iemūžina Latvijas armijas vēsturi Daugavpilī, tāpat arī novēlēja Patriotu nedēļu svinēt ar lepnumu par Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un pauda cerību, ka, varbūt, kāda šo spēku struktūrvienība kaut kad atkal dislocēsies Daugavpils cietoksnī.