„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+4.7 °C
apmācies

Skrindu dzimtas muzejs atdzimis kulinārā mantojuma aromātos

Šopavasar Vabolē durvis vēra Skrindu dzimtas muzeja kulinārā mantojuma telpa. Kopš jūnija šeit aizritējušas piecas kulinārās darbnīcas, bet šodien pl. 18 gaidāma ciklu noslēdzošā, tā veltīta kūku un toršu cepšanas meistarstiķu izzināšanai. Muzeja vadītāja Anna Lazdāne, gandarīta par paveikto, atsaucas uz apmeklētāju skaita pieaugumu, taču atzīst, ka nākamgad, kad beidzas vairāki projekti, izaicinājums būs šo jauniegūto atpazīstamību saglabāt.

Kur izcept ābolmaizīti

Piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus (īstenojot Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu „Radītu, lai paliktu”) un ieguldot pašvaldības līdzekļus, izremontēta mazlietota Vaboles vidusskolas darbnīcu ēka. Sākot darbus, gan noskaidrojās, ka pirms trim gadiem lēstās izmaksas (būvprojekts izstrādāts 2015. gadā) teju dubultojušās. Turklāt pieņemts lēmums atjaunot visu ēkas jumtu, nevis tikai tā daļu, tāpēc kopumā izmaksas sasniedza 108 tūkstošu eiro (pašvaldībai nācās piemaksāt 44 tūkstošus eiro). Ēkā veikts arī daļējs iekštelpu remonts, ierīkota kanalizācijas, ventilācijas, sanitāro mezglu sistēma. Tieši kulinārā mantojuma darbnīcām gan tiek izmantota viena telpa, tajā iekārtota plaša virtuve -- ēdamistaba. Pusi ēkas turpinās izmantot skola, tur notiek mājturības mācību stundas galdniecībā. Vēl viena telpa iekārtota citām iedzīvotāju radošajām darbnīcām, šeit notiek aušanas nodarbības, kā arī to izmanto Špoģu mūzikas un mākslas skolas Vaboles mācību punkta vajadzībām. Jāatzīmē, ka, 2015. gadā izstrādājot būvprojektu, ne tikai Vaboles vidusskolas darbnīcu, bet arī kopmītnes ēku pašvaldība bija iecerējusi pārbūvēt par amatu un radošās izglītības centru „Vaboles muiža”, bet idejas īstenošanai trūka finanšu.

Ēka atrodas pāris metru attālumā no Skrindu dzimtas muzeja, tā nodēvēta par “Ūtrogolu” jeb “Otro galu”. Jāatzīmē gan, ka trūkst norādes vai kādas izkārtnes, kas liecinātu, ka ārēji necilajā ēkā notiek rosīga darbošanās. Sperot soli pāri slieksnim, šaubas zūd – par kulināriem procesiem šeit liecina svaigi cepta pīrāga smarža. Muzeja darbinieces Anna Lazdāne un Ilze Ozoliņa steidz stāstīt, ka tikko virtuvē rosījusies skolēnu grupa no kaimiņu novada Ilūkstes. „Katrs izcepa savu ābolrozīti,” skaidro I. Ozoliņa, lēšot, ka „Skolas somas” programmas ietvaros  šeit viesojas vidēji viena skolēnu grupa nedēļā. Dažkārt gadās uzņemt arī divas vienā dienā, pēc šādām darba dienām nogurums ir liels. A. Lazdāne bilst, ka „Skolas somas” dalībnieku interese pieaugusi konkrētos mēnešos – tagad rudenī un iepriekš pavasara noslēgumā, kas arī ir ierastais laiks skolēnu ekskursiju rīkošanai. Pārējā laikā atliek cerēt uz citu tūristu, grupu vai individuālo apmeklētāju pieplūdumu. Atsevišķas tūrisma firmas jau iepriekš iekļāvušas Skrindu dzimtas muzeju savos Latgales apceļošanas maršrutos, bet tagad piestāšana Vabolē, kas nereti ir pirmais pieturas punkts pēc garā pārbrauciena no Rīgas, var kalpot arī kā pusdienu pauze.  

Visu rakstu lasiet 8. novembra numurā.