„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+8.2 °C
apmācies

Izdos monētu „Latgales keramika”

„Latvijas Banka” 2020. gada pavasarī plāno izlaist Latgales podniecībai veltītu 2 eiro piemiņas monētu “Latgales keramika”. Sociālajā tīklā „Facebook” raisījusies diskusija par to, ka uz monētas attēlotais svečturis drīzāk raksturo nevis latgaliešu, bet Latgales ebreju kultūru. Liepājas Latgaļu kultūras biedrības vadītājs Voldis Pracāns apstiprināja, ka nosūtījis vēstuli „Latvijas Bankai”, aicinot mainīt idejas koncepciju.

Latgales keramika ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā un veido vienu no spilgtākajām Latvijas tradicionālās kultūras zīmēm – tā „Latvijas Banka” pamato vēlmi veidot piemiņas minētu. Tās nacionālajā pusē būs attēlots Latgalei raksturīgs keramikas veidojums – māla svečturis. Monētā tiks iekalts arī uzraksts LATGALES KERAMIKA, valsts nosaukums (LATVIJA), kā arī izlaišanas gads (2020). Monētas nacionālās puses grafiskā dizaina autore ir māksliniece Gundega Rancāne, savukārt plastiskā veidojuma autors ir Jānis Strupulis. Monētas kopīgā puse ar nominālvērtības norādi (mākslinieks Luks Luikss (Luc Luycx)), materiāls un izmērs neatšķiras no citām 2 eiro apgrozības monētām.

Ideju šādi godināt Latgales keramikas mantojumu reģiona kultūrtelpai piederīgie slavē, bet kritizē tās izpildījumu. Māla svečturis asociējas ar ebreju kultūrai raksturīgo menoras svečturi. „Ir slavējami, ka „Latvijas Banka”  pievērsusi uzmanību Latgales podniecībai,  novērtējusi to kā augstas kultūras līmeņa sasniegumu. Tomēr izvēle monētā iemūžināt menoras atveidojumu ir, mūsuprāt, kļūdaina. Latgales keramiķi  menoru  ir veidojuši pirmsākumos pēc ebreju draudžu pasūtījuma, bet padomju gados vienkārši kā daudzžuburu svečturi plašai lietošanai,” stāsta Liepājas Latgaļu kultūras biedrības vadītājs Voldis Pracāns. Viņš piedāvā „Latvijas Bankai” izvēlēties  kādu Latgales keramikas raksturošanai vairāk atbilstošu priekšmetu. Piemēram -- podu, svilpaunieku.

Plānots, ka monētas tirāža būs 400 000 eksemplāru apgrozības kvalitātē, 5000 eksemplāru „Brilliant Uncirculated” kvalitātē suvenīriesaiņojumā un 7000 eksemplāru būs pieejami apgrozības monētu komplektā.