„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Maija dievkalpojumi papildina kultūras mantojuma sarakstu

Andrupenes un Šķaunes pagasta (Dagdas novads) maija dievkalpojumi pie ceļmalu krustiem ir iekļauti Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Pieteikuma iesniedzēja un maija dievkalpojumu tradīcijas pētniece, Dagdas novada folkloriste Inta Viļuma pastāstīja, ka vispirms tika apzināti visi ceļmalu krusti un tur rīkotie maija dievkalpojumi. Pēc tam viņa secināja, ka pie senās tradīcijas pilnībā vai daļēji pieturas četrās vietās, proti, Muižnieku un Zamšoviku ciemā Šķaunes pagastā, Andrupenes un Astašovas ciemā Andrupenes pagastā.

„Tomēr visautentiskāko maija dievkalpojumu tradīciju saglabājuši un sargā Astašovas ļaudis. Viņi jau 30. aprīlī sapulcējas pie ceļmalas krusta, lai izvilktu mēneša un katras dienas „značkas” jeb numurētas zīmītes, tas jādara visu maiju vai līdz nākamajai dienai. Piemēram, visus mēnesi centīsies nemelot, bet, ja tomēr gadīsies samelot, tad būs jānoskaita viena lūgšana „Tēvs mūsu…” Tāpat maija dievkalpojumā Astašovas ļaudis skaita lūgšanas un litāniju Vissvētākajai Jaunavai Marijai, lasa Svētos Rakstus un dzied dziesmas Dievmātes godam,” pastāstīja I. Viļuma. Viņa noskaidrojusi, ka, piemēram, turpat Astašovā vecākā tradīcijas kopēja Zinaīda Ostrovska jau bērnībā un jaunībā piedalījusies maija dievkalpojumos. Interesanti, ka tos visbiežāk vada gados vecākas sievas, nevis garīdznieks.  

Vairāk lasiet 6. decembra numurā!