„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Unikāli stikla negatīvi vēsta par Silenes vēsturi

Skrudalienas pagasta Silenē pirms kāda laika atrasta unikāla pagājušā gadsimta pirmās puses stikla negatīvu kolekcija. Tas ir izcils atradums tajā ziņā, ka kolekcionāru un speciālistu rokās parasti nonāk 10—20 šādi fotonegatīvi, bet šajā kolekcijā to ir aptuveni divi simti.

Negaidītais atradums

Silenes iedzīvotājs Ernests Grišķjāns, labojot jumtu, savas mājas bēniņos uzgāja vecu čemodānu ar stikla fotoplatēm. „Šī unikālā kolekcija gaidīja savu laiku aptuveni divus gadus,” stāsta daudzfunkcionālā centra „Skrudaliena” vadītāja Sofija Mole, kurai tika nodots atradums, „es sapratu, cik tā var būt unikāla, taču to digitalizēt nebija iespējas.” Fotomākslas lietpratēju uzmanību šim atradumam piesaistīja Sofijas raksts par centra darbību, kurā bija minēti arī stikla negatīvi.  Atsaucās populārais fotomākslinieks Igors Pličs no Preiļiem, kurš interesējas par Latgales fotogrāfiem un raksta par viņiem grāmatu. I. Pličs notīrīja negatīvus un nosūtīja uz Rīgu, kur pēc viņa lūguma tika izveidota šo fotogrāfiju datorizētā versija.

Ziņas par autoru ir ļoti trūcīgas. Pamatojoties uz arhīva dokumentiem, var pieņemt, ka šo fotogrāfiju autors ir vietējais kalējs Ignats Miņkevičs. Nedaudz informācijas par viņu glabā 1935. gadā veiktās tautas skaitīšanas dati Latvijā. Tolaik I. Miņkevičs ir norādījis, ka piedalījies Pirmajā pasaules karā, pēc tam kopā ar vecākiem pārcēlies no Polijas, apmeties Silenē un apprecējis meiteni Jadvigu, kura dzīvojusi Demenes pagastā. Vēl viena liecība par Silenes fotogrāfu ir mājas pirkšanas un pārdošanas dokumenti. Viņš iegādājās Silenē nelielu māju, kurā bija tikai viena istaba un virtuve. Acīmredzot, šī māja, t.i., pie tās sienas piestiprināts audums, arī kalpoja kā fons lielākajai daļai viņa fotogrāfiju.

Pēckara laika mājas grāmatas liecina, ka Ignats Miņkevičs miris piecdesmito gadu sākumā, savukārt sešdesmito gadu sākumā viņa sieva pārdevusi māju. Nav zināms, uz kurieni viņa aizbraukusi, savukārt šī māja jau sen ir nodegusi. Čemodāns ar negatīviem atrasts kaimiņu mājā, acīmredzot, fotogrāfa atraitne pirms prombraukšanas to bija atdevusi kaimiņiem.

Vairāk lasiet 17. decembra numurā!