„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Daugavpilī skatāma Grigorija Mihejeva piemiņas izstāde

Eņģelis un Dievmāte pie krustā sistā Jēzus, madonna ar bērnu, Latgales ainava. Šos un citus darbus, gleznotus dažādos mākslas žanros, var aplūkot Grigorija Mihejeva atceres izstādē „Piemiņa”, kuru 8. janvārī atklāja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. Izstāde tapusi ar mākslinieka piederīgo atbalstu.

Radi, draugi, kolēģi un audzēkņi atmiņu stāstījumos uzsvēra Grigorija  Mihejeva prasmi atspoguļot gleznās cilvēka un pasaules pazīšanu. Gandrīz visos darbos redzams melns punkts, un mākslinieks esot teicis, ka tā ir Dieva klātbūtne viņa darbos. G. Mihejevs ar saviem darbiem guva atzinību ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Zviedrijā un citur.

Runātāji atcerējās, ka Grigorijs Mihejevs, būdams izglītots dažādās dzīves jomās, prata diskutēt, neaizvainojot oponentu, turklāt sarunu biedri klātienē un sarakstē juta gādību un interesi. Kad  pie viņa sāka mācīties skolēni, mākslinieks viņus īsā laikā sagatavojis studijām Latvijas Mākslas akadēmijā. G. Mihejevs bija arī talantīgs ikonu restaurators un koka rāmīšu meistars.

„Grigorijs bija skolotājs mums visiem. Viņš asociējas ar zelta krāsu,” atzina māksliniece Līga Čible.

Mākslinieka sieva Jeļena Konicka atminējās Grigorija Mihejeva atziņas, tostarp, ka jādzīvo ar sirdi un ka jākritizē cilvēka rīcība, nevis pats cilvēks.

Klātesošie saņēma Grigorija Mihejeva darbu katalogu, kuru veidoja Jeļena Konicka un mākslinieka meita Taja Mihejeva, bet izdeva Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs. Kādā no lappusēm citēta mākslinieka atziņa: „Gleznošana -- pasaules radīšana, haosa un ikdienišķuma pārvarēšana, gara iemiesojums”. 

Grigorijs Mihejevs mira pēkšņi pagājušajā gadā 62 gadu vecumā, un toreiz dzima doma izveidot viņa piemiņas izstādi. To varēs apskatīt līdz 26. februārim.