„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Kucēnus jāsāk reģistrēt agrāk

Pagājušā gada nogalē stājās spēkā Veterinārmedicīnas likuma grozījumi, kas nosaka stingrākas prasības suņu saimniekiem. Kucēniem turpmāk būs jāievada mikročips un tie jāreģistrē Lauksamniecības datu centra (LDC) vienotajā reģistrā līdz četru, nevis sešu mēnešu vecumam, kā tas bija iepriekš.

Tas izdarāms ikvienā klīnikā, veicot divu nedēļu veciem kucēniem pirmo vakcināciju. Tad arī tiek piedāvāts ievadīt mikročipu un noformēt pasi, kur tiks fiksētas visas vakcinācijas. Jāatzīmē, ka arī kucēna īpašniekam atļauts pašam ievadīt datus LDC reģistrā, un tas jāizdara līdz brīdim, kad kucēns sasniegs trīs mēnešu vecumu un saņems pēdējo poti.  

Tāpat suņu saimniekiem turpmāk ir jāsaņem sava mīļdzīvnieka vakcinācijas pase, nevis vakcinācijas apliecība. Tas neattiecas uz tiem suņiem, kuriem jau ir izsniegta vakcinācijas apliecība, kas derīga uz mūžu. To gan vajadzēs mainīt tad, ja, piemēram, saimnieks plāno izceļot no Latvijas kopā ar suni.

Veterinārārstam ir jāziņo pašvaldībai un Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) par suņu un citu dzīvnieku īpašniekiem, kuri brīdī, kad dzīvnieks cieš sāpes, atsakās no veterinārmedicīniskās palīdzības. Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas pārstāve Lita Konopore skaidro, ka Veterinārmedicīnas likuma grozījumu mērķis ir suņu saimnieku atbildības veicināšana. „Šie grozījumi ir domāti,  lai atrašanas gadījumā katru suni varētu ātri nogādāt atpakaļ pie saimnieka, nevis nodot patversmē. Otrs mērķis -- pasargāt citus dzīvniekus un sabiedrību no bezatbildīgas suņu turēšanas sekām. Diemžēl suņi joprojām sakož citus dzīvniekus, nokož ganāmpulkus un uzbrūk cilvēkiem, bet vainīgie suņu īpašnieki paliek nesodīti. Suņu turēšanas kultūras uzlabošanu jāsāk ar kucēniem,” uzsver veterinārārste. 

Vairāk lasiet 10. janvāra numurā!