„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Dzimstības rādītāji skumdina. Kāpēc tā un kā to mainīt?

Sabiedrībā pazīstami cilvēki sociālajos tīklos diskutē par 2019. gadā uzstādīto demogrāfisko „rekordu”, proti, reģistrēts viszemākais jaundzimušo skaits pēdējos trīsdesmit gados. „Latgales Laiks” jautāja Latgales iedzīvotājiem, kāpēc nedzimst bērni.

Savā „Facebook” profilā ar tabulu, kurā atspoguļoti dati par dzimušajiem un mirušajiem Daugavpils novada pagastos, šonedēļ dalījās Naujenes pagasta iedzīvotājs, mūziķis Arnis Slobožaņins. Diskusijā virtuālajā vidē iesaistījās vēl daudzi komentētāji. A. Slobožaņins atzīst: „Konstatēju situāciju – kritiski sarūk iedzīvotāju skaits. Tā gan ir ne tikai lauku problēma.”  Viņš atgādina, ka visā Eiropā, arī reģiona rietumos, vērojama sabiedrības novecošanās. Tomēr Latvijā ir zemāks dzīves līmenis, kas nerada labvēlīgus apstākļus, lai veidotos jaunas ģimenes. Arī valsts īstenotā politika nav radījusi tādus apstākļus, lai, nākot pasaulē bērnam, vecākiem būtu atbilstoši finansiālie līdzekļi un viņu dzīves līmenis nemazinātos.

„Gan valsts, gan pašvaldība neatbalsta ģimenes. Bērnu kopšanas pabalsts ir smieklīgs. Vecākiem jāstāv rindā, lai atdotu bērnu bērnudārzā. Pilsētā nenotiek ģimeņu pasākumi,” teica Daugavpils biedrības „Lielās ģimenes” pārstāve, trīs bērnu māmiņa  Tatjana Tukāne.

PIKC „Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola Saules skola” pedagogs Aivars Bulis pauda vērojumu, ka dzimstība samazinās visā Eiropā, tostarp bagātajā Vācijā, vienīgi Latvijā, jo īpaši Latgalē  un tās lauku teritorijās samazinājums ir izteiktāks, jo tur palicis maz jaunu cilvēku -- potenciālo vecāku.   

Piedrujas pagasta pārvaldes vadītāja Svetlana Kozlovska atzina, ka lauki noveco, jo jaunieši un ģimenes, kurās dzimst vai varētu dzimt bērni, ir aizbraukušas. „Turklāt laukos nav darba. Ja vienīgais iztikas avots ir valsts piešķirtais zemais bērnu kopšanas pabalsts, tad vecāki nevar bērnu izaudzināt un izskolot,” uzskata pārvaldniece.

„Bērnu dzimstību ietekmē daudzi faktori. Tās ir nedrošība par nākotni, kā bērnus izaudzinās un izskolos. Daļa vecāku izlemj dzemdēt bērnus tad, kad ir pabeiguši augstskolu un atraduši stabilu darbu. Taču viņiem jau ir vairāk nekā 30 gadi, un tādā vecumā var atļauties dzemdēt vienu vai divus bērnus,” novērojis Ilūkstes un Bebrenes katoļu draudzes prāvests Ingmārs Zvirgzdiņš.