„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Iedzīvotāji nobažījušies par militārā poligona paplašināšanu RU

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) plāno attīstīt militāro poligonu ”Meža Mackeviči”. Ja patlaban poligons aizņem desmit hektāru platību, tad pēc paplašināšanas tas aizņems teju 2063 hektārus. Trešdien, 22. janvārī, Daugavpils novadā, Vaboles pagasta Saieta namā, norisinājās pirmā no plānotajām divām publiskajām apspriedēm, kuras gaitā iedzīvotājiem bija iespēja paust savu viedokli par plānoto militārā poligona ”Meža Mackeviči” paplašināšanu.

Plānotā teritorija ietilpst Daugavpils novada Vaboles, Līksnas un Maļinovas pagastā. Tā robežojas gan ar fizisku un juridisku personu īpašumā esošām zemes vienībām, gan arī ar valsts teritorijām. Šobrīd lielāko daļu plānotās poligona teritorijas -- 2042 hektārus aizņem ”Latvijas valsts meži”. Šīs valsts īpašumā esošās zemes plānots nodot Aizsardzības ministrijas valdījumā.

Minētajā teritorijā aizsardzības un drošības iestādes plāno būvēt un celt savām vajadzībām nepieciešamus infrastruktūras objektus, tai skaitā šautuves un teritorijas militārā mācību procesa nodrošināšanai. Šim nolūkam ir nepieciešami grozījumi Daugavpils novada teritorijas plānojumā, kas noteiktu plānoto militārā poligona teritoriju kā vietu ar īpašiem noteikumiem.

Publiskās apspriešanās sākumā teritorijas plānotājs Pauls Grants iepazīstināja klātesošos ar izstrādāto lokālplānojumu, kura pasūtītājs ir Valsts aizsardzības un militāro objektu iepirkumu centrs. Lokālplānojuma mērķis ir mainīt teritorijas plānojumu, paredzot šo teritoriju aizsardzības objektu infrastruktūras veidošanai.

Vai varēs medīt un sēņot

Iedzīvotāji, kas uz sabiedriskās apspriešanas sanāksmi bija ieradušies kuplā skaitā, gan interesējās par visdažādākajām lietām, gan pauda sašutumu, gan arī piedāvāja savu redzējumu dažādu problēmu risināšanā. Cilvēkus interesēja, vai poligona teritorija būs slēgta jeb arī brīvi pieejama, vai tā būs iežogota, vai tajā varēs ogot, sēņot un medīt. Atbildīgās amatpersonas paskaidroja, ka poligonam pa perimetru žoga nebūs, taču būs uzstādītas informatīvās zīmes. Lai izvairītos no negadījumiem, kaujas šaušanas norises laikā kustība poligona teritorijā būs ierobežota. Pārējā laikā šeit varēs gan sēņot un ogot, gan arī medīt. Līgumi ar medību biedrībām tiks slēgti no jauna, veicot nepieciešamos saskaņojumus.

Izņēmums būšot  600x900 metru teritorija poligona centrā plānotajā sprāgstošās munīcijas ietekmes zonā, kur ieeja būs kategoriski aizliegta, jo šeit pastāvēs iespēja „uzskriet” kādai neatrastai, nesprāgušai munīcijas vienībai, kas, savukārt, var būt bīstami dzīvībai. Kustība pa poligonam tuvumā esošajiem ceļiem būs ierobežota tikai kaujas šaušanas laikā. Virs poligona teritorijas būs aizliegti arī dronu lidojumi. Savukārt teritorijās blakus poligonam to varēs droši darīt.

Mežu apsaimniekošanu poligona teritorijā nodrošināšot atbilstoši speciālisti, kas uzmanīšot arī kaitēkļu izplatību. Tikšot atjaunoti arī no „Latvijas valsts mežiem” pārņemtie izcirtumi. Lai nodrošinātu ugunsdrošību, poligona teritorijā tiek plānota ugunsdzēsības tehnikas iegāde. Gadījumā, ja saistībā ar darbībām poligonā izceltos ugunsgrēks, kas radītu zaudējumus vietējiem, par zaudējumu kompensēšanu lemšot Aizsardzības ministrijas Zaudējumu atlīdzības komisija.

Savukārt vietējā iedzīvotāja Evita, kura kopā ar ģimeni dzīvo Vabolē, jo šeit nav lielpilsētas trokšņa, norādīja, ka militārais transports bojājot vietējos ceļus, bet troksnis militāro mācību laikā biedējot  lopus. Gadījumā, ja govs ir piesieta un tajā brīdī nevar nekur aizbēgt, tā, aiz pārbīļa raujoties, var pat lauzt kaklu un iet bojā. Arī aitas esot tramīgi dzīvnieki un varot tālu aizbēgt.

Iedzīvotāji norādīja arī uz ātruma ierobežojuma neesamību uz ceļa pie skolas. Pa šo ceļu, traucot uz vietējo veikalu, bieži vien lielā ātrumā pārvietojas militārais transports, tādējādi apdraudot vietējos bērnus. Tāpat esot bijis kāds gadījums, kad mācību laikā zemu lidojoša lidmašīna izgāzusi no ligzdas stārķu ģimeni. Vēl Iedzīvotāji norādīja uz nepieciešamību samazināt nekustamā īpašuma nodokli poligona tuvumā esošajiem nekustamajiem īpašumiem, sakārtot ceļus, kā arī paredzēt kompensācijas mājdzīvnieku turētājiem. Kompensācijas būtu jāparedz arī par poligonam tuvumā esošo īpašumu vērtības samazināšanos. Tāpat vietējie lūdza informēt viņus par gaidāmajām mācībām.

Vairāk lasiet 24. janvāra numurā!