„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
+7.9 °C
daļēji mākoņains

Arī gājēji pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus

Brauktuves šķērsošana neatļautā vietā, lai gan pāris metru attālumā ir gājēju pāreja, -- šādu Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu neaizsargātākie satiksmes dalībnieki – gājēji, pieļāva visbiežāk. To novēroja „Latgales Laiks”, dodoties reidā kopā ar Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Uzraudzības rotas jaunākajiem inspektoriem Denisu Diļavku un Jevgeņiju Kovaļevski.

Šaurajā ielā apstājas reisa autobuss, un gandrīz visi 5--6 pasažieri vēlas uzreiz pāriet ielu, lai gan 3--4 metrus tālāk atrodas gājēju pāreja. Taču, ieraudzījuši policijas automašīnu, cilvēki dodas uz „zebras” pusi. Tāpat Jātnieku ielā, gājēja, izkāpusi no tramvaja, taisās šķērsot ielu viena metra attālumā no gājēju pārejas, tomēr, respektējot policijas auto, šķērso brauktuvi atļautajā vietā.

Šādi notikumi uz ceļa nav nekas neparasts, taču gājēji par šādiem pārkāpumiem tiek sodīti reti, taču -- ne šoreiz. Mazliet tālāk, Arhitektu ielā, inspektori aiztur sirmgalvi Antoņinu. Viņa apgalvo, ka vienmēr šķērso ielu pa gājēju pārejām, taču šoreiz ir smagas somas un viņa jūtas nogurusi. Sirmgalvei tiek izrakstīts brīdinājuma protokols, jo policijas datu bāzē viņai nav fiksēts neviens pārkāpums.

Policijas inspektori novērojuši, ka vēl biežāk gājēji pārkāpj noteikumus Sakņu ielā pie tirdzniecības centra „Ditton Nams”. Arī reida dienā brīdinājuma vai pārrunu protokolus tur saņēma vairāki gājēji. „Ceļu satiksmes noteikumi ir jāievēro. Es to apzinos, jo tas garantē manu drošību un veselību. Taču šoreiz pasteidzos un pārgāju ielu neatļautā vietā,” teica gājēja Edīte.

Policijas inspektori pieļauj, ka gājēji bieži vien ignorē Ceļu satiksmes noteikumus steigas un slinkuma dēļ. Piemēram, kādā satiksmes negadījumā cietusi sieviete, kura izskrējusi uz ielas pēkšņi. Autovadītājs tika attaisnots, bet sieviete ārstējās slimnīcā. Taču ne vienu vien reizi šādi ceļu satiksmes negadījumi beidzas letāli. Tumšā vai krēslas laikā autovadītāji nevar pamanīt gājējus, kuriem nav atstarojošās vestes vai apģērba ar atstarojošiem elementiem. Inspektors J. Kovaļevskis bilst, ka ar gaismas lukturiem vien nepietiek. Daži gājēji neapdzīvotās vietās ignorē prasību iet pa ceļa malu pretēji transportlīdzekļu braukšanas virzienam. Reida dienā inspektori ārpus apdzīvotas vietas kādai kundzei un viņas pavadonei ar suni aizrādīja, ka viņas pārvietojas paralēli braucošajām automašīnām, tāpēc ir apdraudētas. Gājējas atvainojās un ceļu turpināja pareizajā ceļa pusē.

 

Nedrīkst aizmirst, ka arī autovadītāji kļūst aizvien neuzmanīgāki, runā pa mobilo tālruni vai savlaicīgi nenobremzē, sevišķi ziemas laikā, tāpēc notiek sadursmes ar gājējiem arī uz gājēju pārejas. Šogad Daugavpilī ir noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā sieviete tika notriekta uz gājēju pārejas. Pēc aculiecinieku teiktā, cietusī runāja pa mobilo tālruni. Kurš šajā situācijā vainīgs -- to noskaidros policija, taču D. Diļavka atgādina, ka, atrodoties uz ielas, mobilajam tālrunim jābūt somā vai kabatā, savukārt autovadītājiem, redzot priekšā cilvēkus ar telefonu vai radio austiņām, jāsāk bremzēt ātrāk. 

„Šodien mēs pārliecinājāmies, ka visi gājēji zina par „zebrām”, taču cenšas savu nepareizo rīcību attaisnot ar steigu vai arī to, gājēju pāreja atrodas tālu. Viņiem tika izteikts brīdinājums vai arī izrakstīts pārrunu protokols, taču nākamreiz mēs drīkstēsim piemērot naudas sodu,” reida noslēgumā rezumēja J. Kovaļevskis.  

 

Vairāk lasiet 28. janvāra numurā!