„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Pieskatīti klaiņojošie kaķi neapdraud sabiedrību

Biedrības „Ingato” vadītāja Inita Klindžāne ir pārliecināta, ka pieskatīti ielu kaķi nav drauds sabiedrībai. Tāpēc viņa Līvānos izveidojusi pagaidu māju, kur sterilizē klaiņojošos kaķus vai atrod tiem gādīgus saimniekus.

Būt atbildīgam un sterilizēt

Inita izrāda pagaidu māju – tā ir silta, lai gan ārā gaisa temperatūra ir mīnus trīs grādi. Inita pastāsta, ka mājiņas vai gultas kaķiem izgatavojuši paši vai arī iegādājušies par finansējumu, kuru pašvaldībai piešķīrusi  biedrībai. Dzīvnieku ēdināšana un aprūpe tiek finansēta no ziedojumiem un pašu kabatas, tikmēr ar pašvaldības atbalstu tiek sterilizētas aptuveni 60 kaķenes gadā.

„Sterilizācija šobrīd ir labākais, ko varam izdarīt dzīvnieku un sabiedrības labā. Viens piemērs cilvēka bezatbildībai -- kādā pagalmā izmeta kaķeni, kura pēc gada dzemdēja trīs kaķēnus. Mēs dzīvniekus sterilizējām. Ja tas netiktu darīts, divos gados pagalmā būtu vismaz 15 mazi, slimi kaķēni, kuri, izauguši, turpinātu vairoties.,” uzsver Inita un piebilst, ka tagad Līvānos tādu vietu, kuras varētu dēvēt par klaiņojošo kaķu kolonijām, ir palicis pavisam maz.

Katram kaķim, kas nonācis pagaidu mājā, ir savs dzīves stāsts. Piemēram, kāda meitene apņēmās rūpēties par runci, kurš agrāk bija klaiņotājs. Taču izrādījās, kas dzīvnieks nav kastrēts, tāpēc agrā pavasarī sākās „hormonālā vētra”, un kaķis tika laists pastaigāties laukā. Pēc kāda brīža meitene par viņu aizmirsa pavisam, un runcis klaiņoja līdz brīdim, kad to atrada Inita. Tagad runcis dzīvo pagaidu mājā.

Potenciālā saimnieka izpēte  

Turpmāk paredzēts sterilizēt arī pieaugušus runčus, kurus izmet no mājām. Inita novērojusi, ka šādiem kaķiem, kuri no ielas nonākuši pagaidu mājā, vēlāk atrodas gādīgi saimnieki. Kāds pāris vispirms paņēma vienu kaķi, pēc tam atbrauca pēc otrā, jo uz to mudinājusi sieva. Pirms atdot kārtējo kaķi jaunam saimniekam, Inita izpēta sociālajos tīklos, kādas ir viņu intereses, apskata fotogrāfijas, sazinās ar draugiem, jo uzskata, ka nedrīkst atdot dzīvnieku kuram katram. Viņa saka: „Lai atrastu jaunus saimniekus, daudz laika jāpavada sociālajos tīklos, jāliek kaķu bildes un nelieli stāsti. Man ir doma nākotnē izveidot patversmi, taču pagaidām nav 2--3 aktīvistu komandas, kas varētu 24 stundas strādāt dzīvnieku labā.”

Vairāk lasiet 14. februāra numurā!

Komentāri

14.02.2020 22:29
Inita Klindžāne
Paldies, par iespēju pastāstīt par biedrības darbību! Taču vēlos izlabot pāris būtiskas neprecizitātes rakstā, kas tajā ir ieviesušās un var radīt nepareizu sabiedrības viedokli un priekšstatus. 1) "Tāpēc viņa Līvānos izveidojusi pagaidu māju, kur sterilizē klaiņojošos kaķus vai atrod tiem gādīgus saimniekus." Dzīvnieki tiek sterilizēti pie licenzēta vetārsta veterinārajā privātpraksē. Dzīvniekiekiem, kas nonākuši bezpalīdzīgā stāvoklī, ir pamesti vai kā citādi apdraudēti, tiek meklētas pagaidu mājas gan biedrības atbalstītāju lokā, gan vēršoties pie sabiedrības, lai sniegtu nepieciešamo palīdzību līdz brīdim, kamēr dzīvniekiem tiek atrasti esošie vai jaunie saimnieki. 2)"Inita pastāsta, ka mājiņas vai gultas kaķiem izgatavojuši paši vai arī iegādājušies par finansējumu, kuru pašvaldībai piešķīrusi biedrībai." Pašvaldība biedrībai nepiešķir nekādus finansiālus līdzekļus, finansējums dažādu priekšmetu izgatavošanai tika gūts caur projektiem. 3)"kādā pagalmā izmeta kaķeni, kura pēc gada dzemdēja trīs kaķēnus. Mēs dzīvniekus sterilizējām. Ja tas netiktu darīts, divos gados pagalmā būtu vismaz 15 mazi" Trīs gadu laikā no vienas kaķenes tik tiešām radā 15 kaķi, no kuriem pieaugušās 3 kaķenes tika sterilizētas, bet 12 kaķēni tika noķerti, socializēti un tiem tika meklētas un atrastas mājas. 4)" tagad Līvānos tādu vietu, kuras varētu dēvēt par klaiņojošo kaķu kolonijām, ir palicis pavisam maz." Šādas vietas nepazuda un mazāk nepalika, kolonijas palika cik, taču lielākajā daļā koloniju ir sterilizētas kaķenes, kas acīmredzami samazinājis ielas kaķu pieaugumu. 5)"Turpmāk paredzēts sterilizēt arī pieaugušus runčus, kurus izmet no mājām." Turpmāk paredzēts sterilizēt klaiņojošo ielas runčuks. Visi dzīvnieki, kas nonāk biedrības aprūpē un paliek pagaidu mājās un ir reproduktīvajā vecumā, tiek sterilizēti, kastrēti. 6)"Man ir doma nākotnē izveidot patversmi, taču pagaidām nav 2--3 aktīvistu komandas, kas varētu 24 stundas strādāt dzīvnieku labā.” Biedrība gaida savā pulkā cilvēkus, kas būtu gatavi veltīt savu laiku un ieguldīt savu darbu, lai radītu patversmi. 24 stundas diennaktī domāta kā metafora darbam, kas būtu jāveic.