„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+9.2 °C
skaidrs laiks

Cepures no dažādākajiem pasaules nostūriem

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta izstāde “Cepures pasaule”. To veido neliela daļa no Pasaules cepuru muzeja tradicionālo nacionālo galvassegu kolekcijas.

Pasaules cepuru muzejs atrodas Rīgā. Pirms pieciem gadiem to izveidoja zinātnieks-lingvists un ceļotājs no Krievijas Kirils Babajevs. Tobrīd tas bija vienīgais līdzīgs muzejs pasaulē. Pēc katra ceļojuma Kirils veda mājās tradicionālās galvassegas, apavus, aksesuārus u.c. Pakāpeniski kolekcija kļuva tik liela, ka piepildīja burtiski visu viņa māju.

No sākuma ceļotājs plānoja kolekcionēt nacionālos tērpus, taču ātri vien saprata, ka pat cepurēm ir nepieciešams daudz vairāk vietas. Pasaules cepuru muzeja interneta vietnē Kirils savas aizraušanās pirmsākumus ir aprakstījis šādi: “2002. gadā kādā karstā janvāra vakarā, atrodoties ziemeļu Taizemes Čiangmajas pilsētas tirgū, iegādājos pirmo eksponātu – akhas tautības sieviešu nacionālo galvassegu, kura bija rotāta ar gliemežnīcām, metāla plāksnēm un monētām.”

Brīdī, kad galvassegām no visas pasaules vairs nebija vietas viņa mājās, viņš bija izvēlējies Rīgu par savas milzīgās kolekcijas mājvietu. Tagad viņa muzejā atrodas vairāk nekā 300 tradicionālo galvassegu.  Uz Daugavpili ir atceļojuši  tikai v50 no šiem unikālajiem eksponātiem. Gan rituālās, gan īpašu dzīves brīžu galvassegas, kā arī cepures, pēc kurām nosaka sociālo līmeni sabiedrībā vai ģimenē – galvassegas no visiem kontinentiem pārsteidz ar daudzveidību un krāšņumu.

Vairāk lasiet 21. februāra numurā!