„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.2 °C
apmācies

Simtgadnieks, kas dzimis Dvinskā

14.februārī Daugavpils sinagogā tika sumināts simtgadnieks. Samuils Gleizers savā gadsimtu garajā mūžā piedzīvojis gan dzimtās pilsētas uzplaukumu, gan postu un iznīcību lēģeros Krievijā.

Samuils Gleizers piedzima apavu veikala īpašnieka Jāzepa Gleizera trīs bērnu ģimenē. Viņa senči ir kalpojuši Jeruzalemes tempļos, tāpēc pēcteči vīrieši līdz mūža beigām lieto vārdu „koens” jeb priesteris. Samuila vectēvs koens Šmuels Dāvids Gleizers 19. gadsimta nogalē dzīvoja Igaunijā un izaudzināja 13 bērnus, tostarp Samuila tēvu Jāzepu. Viņš pēc Pirmā pasaules kara ieguva labu izglītību, apguva vairākas svešvalodas un tad ar sievu atbrauca uz Dvinsku. 1940. gadā Samuila tēvu Jāzepu apcietināja un vēlāk viņš mira padomju lēģerī.

„Brīvā Latvijā Daugavpils bija spilgta ebreju pilsēta. Te bija daudz veikalu, uzņēmumu, kas piederēja ebrejiem. Es mācījos ebreju skolā, pēc tam pabeidzu ebreju arodskolu un visbeidzot, dzelzceļnieku tehnikumu. Ar ģimeni bieži apmeklēju sinagogu, kura atrodas tepat blakus. Tagad tajā vietā ir Sociālā dienesta ēka,” atminējās jubilāres. Kad sākās Otrais pasaules karš, vecāki, no radio ziņām uzzinot par gaidāmajiem ebreju arestiem, nolēma braukt projām. Tēvs atrada lokomotīves mašīnistu, kurš dažas stundas pirms vācu okupācijas tēvu ar visus ģimeni paslēpa vilcienā. „Tā mēs aizbēgām uz Almatu. Tur mani mobilizēja un sāku strādāt par elektriķi uz dzelzceļa,” pastāstīja jubilārs.

Taču 1943. gadā kāds darba biedrs uzrakstīja sūdzību un Samuilu apcietināja par buržuāzisko propagandu. Viņu nosūtīja vispirms uz Urālu, pēc tam uz Vorkutas lēģeri. Samuilu atbrīvoja tikai pēc Josifa Staļina nāves, un viņš atbrauca uz Latviju. Kādu laiku dzīvoja Preiļos, pēc tam atgriezās Daugavpilī, kur līdz pensijai strādāja par elektriķi.

Samuilam Gleizeram ir divas meitas, trīs mazdēli un mazmeita un četri mazmazbērni. Viņš lasa grāmatas, bieži apmeklē kopīgas lūgšanas sinagogā un Daugavpils ebreju kopienas pasākumus.

Jāiestarpina, ka arī jubilejas dienā notika kopīga pateicības lūgšanu par Samuilu. To vadīja Daugavpils sinagogas dievkalpojumu vadītājs Boriss Cipins.

Vairāk lasiet 21. februāra numurā!