„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.8 °C
apmācies

Trīs amatniecības stihijas Māla mākslas centrā

Divas Daugavpils Tautas lietišķās mākslas studijas – „Latgale” un „Klūga” – šogad svin četrdesmit gadu jubileju. Šai divkāršajai jubilejai veltīta sezonas pirmā izstāde „keramika pinumi tekstilijas”, kura skatāma Daugavpils Māla mākslas centrā.

Šī izstāde ir triju latviešu tautas lietišķās mākslas veidu sintēze. Turklāt radošums un izcilas amata prasmes raksturo arī izstādes īpašo viešņu – Tautas lietišķās mākslas studiju “Bauska”, kuras meistari saglabā un popularizē latviešu aušanas tradīcijas. Šī „trīskāršā” izstādes koncepcija tapa pakāpeniski. „Sākotnēji nolēmām jubilejas izstādē apvienot keramiku un pinumus,” stāsta ekspozīcijas kuratore Nellija Dzalba, „pēc tam „Klūgas” vadītājs Viktors Kuhaļskis izteica priekšlikumu pievienot arī Bauskas kolēģu tekstilijas, jo ar šo studiju jau ir rīkotas kopīgas izstādes.” Tādējādi vienā izstādē tika veiksmīgi apvienoti trīs tautas lietišķās mākslas veidi. Katram no tiem ir sava sena vēsture un bagātas tradīcijas, kuras rūpīgi glabā studiju meistari.

Studija „Bauska” glabā Zemgales aušanas tradīcijas jau vairāk nekā sešdesmit gadus. Jau 1957. gadā Bauskas muzejā tika izveidots rokdarbnieču pulciņš, turklāt dažas tā dalībnieces savulaik bija mācījušās slavenajā Kaucmindes mājturības skolā. Savukārt 1967. gadā tas ieguva Tautas lietišķās mākslas studijas “Bauska” nosaukumu. Studijā darbojas 42 dalībnieces. Starp tām ir gan pieredzējušas audējas ar daiļamata meistara titulu, gan arī jaunas audējas un rokdarbnieces.  Studijas vadītāja Sanita Behmane-Baibakova uzskata, ka šo izstādi var uzskatīt par aicinājumu Zemgales audējām apvienoties. „Mēs atvedām daudz dažādu darbu, lai parādītu visdažādākās tehnikas, izstrādājumus un krāsas, kuras latviešu audējas izmantoja agrāk un izmanto arī tagad,” stāsta Sanita.

Vairāk lasiet 28. februāra numurā!