„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 8. maijs
Trešdiena
Staņislava, Staņislavs, Stefānija
-0.9 °C
skaidrs laiks

Sanatorijas „Mežciems” vērtība - 90 000 eiro

Daugavpils dome saņēmusi bijušās sanatorijas kompleksa „Mežciems” novērtējumu. Viss komplekss, kura platība ir vairāk nekā pieci ar pusi hektāri, ir novērtēts par 90 000 eiro. Pēc Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Lāčplēša domām, tā ir neadekvāti zema cena.

 „Saprotams, ka pārdevēji nepiekrīt šādam novērtējumam, un ir sākuši diskusiju ar vērtētājiem. Kad šai diskusijai būs kāds rezultāta, process tiks turpināts,” preses konferencē Daugavpils domē teica J. Lāčplēsis. Iepriekš objektu bija plānots iegādāties par summu, kas nepārsniedz 330 000 eiro. Turklāt bija plānots, ka ieguldītā nauda atgriezīsies pašvaldības budžetā, jo pašreizējais kompleksa īpašnieks pārdošanas rezultātā iegūtos līdzekļus novirzīs nekustamā īpašuma nodokļa parāda segšanai.

Jautājumu par nodomu līguma noslēgšanu bijušās sanatorijas „Mežciems” kompleksa iegādei Daugavpils domes Finanšu komiteja izskatīja un atbalstīja aizvadītā gada vasarā.  Kompleksa kopējā platība ir 5,6 hektāri, tajā ietilpst galvenais korpuss, kura kopējā platība ir 1433 kvadrātmetri, un teju 20 ķieģeļu, mūra un koka ēkas.

Pašlaik tiek izskatīti vairāki teritorijas izmantošanas un attīstības varianti. Šeit atrodas 580 metru dziļš dziednieciskā minerālūdens dziļurbums. Sanatorijas „Mežciems” attīstīšanas idejas autori uzskata, ka ēku kompleksa plānojums un konfigurācija ir pielāgojama jebkurai komerciālai darbībai – gan  medicīnas centra izveidei, gan sabiedriskās nozīmes un tūrisma objektu iekārtošanai.

Mežciems jeb Poguļanka izveidojās un attīstījās kā balneoloģiskais kūrorts un vasarnīcu ciems. Pirmo sanatoriju 1883. gada vasarā dibināja Līksnas muižas īpašnieks grāfs Plāters-Zībergs. Ārstnieciskos dubļus ņēma no Trikartu ezeriem. 1915. gadā Poguļankā bija 117 vasarnīcas, kā arī sanatorija, pansionāti un liels parks. Pirmā pasaules kara laikā kūrorts tika nopostīts.

Vairāk lasiet 28. februāra numurā!