„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+10.7 °C
skaidrs laiks

Skolēnu pašpārvaldes – ne tikai pasākumu rīkošanai

Demokrātiski ievēlēta skolēnu pārstāvniecība jeb pašpārvalde darbojas teju katrā skolā. 57 Latgales izglītības iestāžu pašpārvalžu pārstāvji un konsultanti pirms nedēļas pulcējās Daugavpils novada kultūras centrā “Vārpa”, lai diskutētu un dalītos pieredzē, kā uzlabot vidi skolās.

Apzināt skolasbiedru vēlmes

Paštaisīts atpūtas “stūrītis” no otrreizēji izmantotām koka paletēm, kur starpbrīžos patērzēt. Lūgums palielināt kontaktligzdu skaitu, lai uzlādētu mobilos telefonus. Atteikšanās rīkot tradicionālo Skolotāju dienas pasākumu, lai organizētu kampaņas pret mobingu, klimata pārmaiņām. Šīs un vēl daudzas citas idejas, kas citās Latvijas skolās jau īstenotas, foruma sākumā izklāstīja jaunatnes jomas speciāliste un neformālās izglītības apmācību vadītāja Anna Īviņa un Rīgas skolēnu pašpārvaldes pārstāve Brigita Medne.

Ņemot vērā pašu skolas laikā gūto pieredzi un tagad apgūto, konsultējot jaunāko paaudzi, viņas nonākušas pie secinājuma, ka skolēnu pašpārvaldēm jāpilda dažādas funkcijas. Pirmkārt, izvēlētajiem skolēnu pārstāvjiem būtu jāapzina savu vēlētāju vajadzības, vēlmes, intereses, un tad tās iespējas robežās būtu jācenšas īstenot. Turklāt šai rīcībai jābūt pašu skolēnu iniciatīvai. „Svarīgi ir parādīt veidu, kā jaunieši var līdzdarboties,” vērtē B. Medne, „daudzi nezina savas tiesības, iespējas runāt un darīt vairāk.” Viņasprāt, nereti inertas skolēnu pašpārvaldes sāk atgādināt “pasākumu rīkošanas aģentūras”, proti, tradīciju turpināšana kļūst par pienākumu, kam skolēni neredz jēgu, tāpēc zaudē interesi.

„Vai jauniešiem ir tā autonomija darīt to, ko viņi vēlas darīt paši? Vai viņiem tiek dota iespēja?” vaicā A. Īviņa, atgādinot, ka tieši skolotāja -- pašpārvaldes konsultanta uzdevums ir to nodrošināt. Viņa uzsver, ka jāļauj skolēniem kļūdīties, pašiem uzņemoties atbildību par savu rīcību un tās sekām. Ja pārmaiņas ir iesāktas, tās vajag turpināt. Piemēram, minētā atpūtas „stūrīša” autori, pamatskolas klašu vecuma zēni, forumā demonstrētā video sižetā atzīst, ka jūtas gandarīti par paveikto. Tā kā mēbeles tapušas pašu rokās, viņi uzmanīs, lai tās netiktu bojātas.

Viens burgers – viena balss

Foruma otrajā daļā skolēni darbojās grupās, diskusijas moderēja 18 Latvijā pazīstami eksperti. Jaunieši sprieda par skolēnu uzņēmumiem, sadarbības iespējām ar vietējo pašvaldību, iespējam rakstīt projektus un saņemt Eiropas Savienības finansējumu dažādu ideju īstenošanai. Tikmēr skolēnu pašpārvalžu konsultanti, skolotāji, skolu direktori un pašvaldību pārstāvji uzklausīja izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku, kura stāstīja par kompetenču pieejas uzsākšanu vidusskolās no šī gada 1. septembra un to, kā tas ietekmēs izglītības kvalitātes nodrošinājumu atkarībā no apmācāmo skaita, jauno pedagogu programmu ‘’Mācītspēks’’ un citiem jautājumiem, kuri patlaban aktuāli pedagogiem.

Latgales skolēnu pašpārvalžu pārstāvju un viņu konsultantu forums šogad atgādināja pagājušogad janvārī aizvadītā reģionālo strukturētā dialoga diskusiju „Kafija ar politiķiem” cikla noslēguma pasākumu turpat, „Vārpā”. Arī šoreiz skolēnus uzrunāja I. Šuplinska („Jaunā Konservatīvā partija”), Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš („Saskaņa”) un citi Eiropas Savienības, Latvijas valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvji, kas vienlaikus ir arī politiķi.

Pasākuma pirmajā daļā, kas ilga nepilnas divas stundas, skolēni uzklausīja šo politiķu teikto. Piemēram, A. Elksniņš dalījās pieredzē, ko uzsākusi Daugavpils dome – organizēt regulāras tikšanās ar skolēniem izglītības iestādēs, aicinot tajās piedalīties gan pašvaldības darbiniekus, gan Latvijā zināmus cilvēkus. Runāja arī pasākuma organizators Oskars Zuģickis, biedrības „Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs” pārstāvis, kurš atzina, ka, ņemot vērā foruma dalībnieku lielo skaitu (233), piešķirtā finansējuma ietvaros nav izdevies skolēniem nodrošināt bezmaksas pusdienas. Tomēr apsolīts, ka pēc pasākuma pirmās daļas skolēnus gaidīs kafijas pauze ar uzkodām, tai skaitā sviestmaizēm, sulu utt. 

Lūdzot iespēju izteikties vēlreiz, A. Elksniņš paziņoja, ka viņam, lasot skolēnu čatu, radies iespaids, ka skolēni ir tik izsalkuši, ka nevēlas ieklausīties runātājos vai diskutēt. Tāpēc viņš apņēmies foruma dalībniekiem sagādāt burgerus.

Pēc dažām stundām (pēc kafijas pauzes) tos atveda Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs („Mūsu partija”). Ierakstā sociālajā vietnē „Facebook” viņš pauda: „Šodien nepārvaramu varas apstākļu dēļ, proti, Izglītības ministrijas (Ilga Šuplinska) sliktās organizācijas dēļ, mēs organizējam 250 skolēnu un skolotāju ēdināšanu. P.S. Mūsu bērni nepaliks izsalkuši!”

„Latgales Laiks” vēlāk painteresējās, cik šie burgeri abiem politiķiem izmaksājuši un kāds ir finansējuma avots, bet konkrētu atbildi nesaņēma. Vien to, ka „burgeri pirkti par privātiem līdzekļiem” un „priekšvēlēšanu aģitācijas laiks vēl nav sācies”, komentēja A. Elksniņš.

Vairāk lasiet 28. februāra numurā!