„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.9 °C
apmācies

Nelielā ciemā atver fotostudiju

Esam pieraduši, ka kvalitatīvas portretu vai grupu fotogrāfijas top pilsētu fotostudijās. Naujeniete Olga Kuzmina nolēmusi lauzt šo stereotipu, tāpēc izveidoja savu fotostudiju „OK Foto” Kraujas ciemā. Tā ir pirmā ciema fotostudija Latgalē.

Caurules noderēs fonam

Salona logos iekārti gan balti, gan melni aizkari. Pie vienas sienas redzamas ūdens caurules, kas kalpos kā fons urbānā stila fotogrāfijās. Stūrī noliktas mīkstās kastes jeb softboksi. Pie pretējās sienas stāv foto lietussargi, kas ļauj izkliedēt gaismu.

Fotostudijā taps portretu mākslas fotogrāfijas. „Es vēlos, lai uz fotosalonu nāk cilvēki, kuri uzticas man, nevis saka, ka nav fotogēniski. Saprotams, ka cilvēks, kurš nav fotomodelis, kameras priekšā jutīs diskomfortu. Taču fotogrāfa uzdevums ir pārliecināt, ka cilvēkam jāļaujas šim mirklim,” pastāsta Olga.
Viņai patīk fotografēt ne tikai cilvēkus, bet arī dabu, sevišķi dabas parka „Daugavas loki” ainavas Naujenes pagastā. Fotogrāfe neslēpj sajūsmu, ka dzīvo pasakainā vietā. Tāpat Olga fotografē vecāka gadagājuma cilvēkus. „Viņu acīs var redzēt dzīves pieredzi,” uzskata fotogrāfe.

Olgai patīk ceļot, tāpēc viņai ir daudz ceļojumu fotogrāfiju. Viņa labprāt dotos uz Rumāniju, Tibetu u.c. neredzētām valstīm un fotografētu dziļus laukos, jo Olga uzskata, ka tur cilvēki ir patiesi.

Viņa ir apņēmusies nefotografēt bēres, jo šāds pārdzīvojums ir sāpīgs gan piederīgajiem, gan fotogrāfam.

Jāiestarpina, ka šogad Daugavpils novadā ceļo Olgas fotoizstāde „Atzīšanās”, kas tapusi kā veltījums Naujenes pagastam Latvijas simtgades gadā un jau pabijusi turpat Naujenes pagastā un Līvānu novadā.

Fotogrāfs fotografē vēsturi

Olgai gan nepatīk nokļūt fotogrāfijā, taču viņa šad tad piekrīt bildēties, lai fotogrāfija kā atmiņu vai vēstures atspulgs paliktu bērniem un mazbērniem. Mūsdienās aizvien vairāk cilvēku, fotografējoties, vairo pašapziņu vai ar fotogrāfijas starpniecību komunicē sociālajos tīklos.

Ja atrodies īstajā vietā un īstajā brīdī, to var uzskatīt par fotogrāfa veiksmi, un tā var būt dabas parādība (piemēram, migla virs Daugavas agrā rītā) vai notikums.
Kāda ir laba fotogrāfija? Olga uzskata, ka laba fotogrāfija saviļņo sirdi un prātu, rosina domāt, ieskatīties sevī.

Pirmās fotogrāfijas tapa ar „ziepju trauku”

Interesanti, ka pirmā fotogrāfija tapa Olgas septiņpadsmitajā dzimšanas dienā, jo mamma tolaik uzdāvinājusi tā saucamo „ziepju trauku” jeb filmu fotokameru. „Es fotografēju arī skolā. Atceros, ka skrējām laukā pikoties. Lai gan fotogrāfijas sanāca tumšas, tomēr -- ar sniega piciņām,” smej Olga.

Vēlāk piedzima meita Meldra, un Olga iegādājās jau profesionālāku nelielu kameru, jo gribēja iemūžināt bērna smaidus, pirmos soļus, mazās jubilejas.

Pašlaik Olga fotografē ar mūsdienīgu fotoaparātu un ir pārliecināta, ka laba fotogrāfija izdodas tādam fotogrāfam, kurš strādā no sirds, centīgi, profesionāli un ar labu kameru. „Portretos man patīk spodras, skaidras acis, jo tās patiešām ir dvēseles spogulis. Es to cenšos panākt ar labu foto objektīvu un labu fotoaparātu,” teic Olga.

Olga ikdienā vada Naujenes Kultūras centru, mācās apģērbu dizainu Daugavpils Saules skolā, auž pašas un draugu veidotajā studijā „Raxtu sēta” un ļaujas ģimenes lutināšanai. Foto studija tapusi ar Naujenes pagasta SIA „Meliors Krauja” atbalstu. Bet, kad pienāks pavasaris, viņa rosīsies puķu dārzā lauku mājās „Viļušos” (Naujenes pagasts).

Olga atzīst, ka viss, ko viņa dara, ļauj pilnveidoties arī kā fotogrāfei, piemēram, viņa domā uzšūt tērpus, kuros varēs ietērpties fotostudijas „OK Foto” apmeklētāji.