„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.9 °C
neliels lietus

Patlaban mediķi riskē kā kara laikā karavīri

Foto: Ivars Soikāns

Ņemot vērā koronavīrusa „Covid-19” izplatību Latvijā, kā arī saslimšanas gadījumu pieaugumu mediķu vidū, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ir pastiprinājis pasākumus dienesta darbinieku aizsardzībai. Lai noskaidrotu, kā pandēmijas laikā sokas ģimenes ārstiem, “Latgales Laiks” aicināja uz sarunu Daugavpils bērnu veselības centrā strādājošo dakteri Svetlanu Tolmačovu.

"”Covid-19” izplatību ierobežojošo pasākumu laikā labi organizēts darbs jau ir sākot no reģistratūras, kur pacienti tiek sākotnēji novērtēti un to plūsma -- sadalīta. Vieni pacienti tiek nosūtīti uz pieņemšanu pie ģimenes ārsta. Savukārt tiem, par kuriem ir aizdomas, ka viņi varētu būt inficējušies, tas netiek ļauts, un viņi tiek novirzīti lūgt medicīnisko palīdzību, zvanot uz tālruņiem 8303 vai 113. Tādēļ, veicot savu darbu, mēs jūtamies aizsargāti," atzīst S. Tolmačova.

Uz ielas vai veikalos ārsti gan jūtas tikpat neaizsargāti kā visi pārējie. Savukārt, kas attiecas uz drošības pasākumiem pieņemšanas laikā, lai pasargātu sevi un pacientus no iespējamas inficēšanās, ārstiem ir arī individuālie aizsardzības līdzekļi – maskas un dezinfekcijas līdzekļi. Arī kabinets regulāri tiek vēdināts.

Tā kā gripas sezonai iegādātās maskas jau iet uz beigām, bet respiratoru nav, ir spriedze. Ja dakterei rodas aizdomas, ka pacients varētu būt inficējies, viņam tiek piedāvāta sejas maska, to lieto arī mediķi. Šādos gadījumos gan nav izslēgta iespēja inficēties līdz brīdim, kad pacients sāk šķist aizdomīgs.

„Jebkurā gadījumā ārsti nedrīkst pieļaut paniku. Pašreizējā situācijā mediķiem ir jāriskē gluži kā kara laikā karavīriem. Mums kā primārajiem ārstiem, kas strādā poliklīnikā, tomēr ir drošāk, nekā kolēģiem, kas strādā slimnīcā, kam nākas uzņemt pacientus, kas jau ir nopietni slimi” norāda S. Tolmačova.

Vairāk lasiet 9. aprīļa numurā!