„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+7.2 °C
apmācies

Slimnīcu sadarbība pārrobežu reģionā

Daugavpils reģionālā slimnīca (DRS) sadarbībā ar vadošo partneri -- Kauņas Republikānisko slimnīcu īsteno projektu Nr. LLI-396 „Slimnīcu sadarbība, izveidojot efektīvu ķirurģisko pakalpojumu pārvaldību pārrobežu reģionā” (Hospitals for CBC).

Slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs norāda, ka viens no galvenajiem projekta mērķiem ir pieredzes apmaiņa attiecībā uz ķirurģiskajām operācijām un jauno ārstniecības metožu, tai skaitā laparoskopisko operāciju, izmantošanu onkoloģijā. Otrs svarīgs projekta darbības virziens ir saistīts apmācību bāzes attīstību un transformējamas multifunkcionālas konferenču zāles izveidi. Abi šie projekta virzieni tiek īstenoti paralēli.

Kvalitatīvai personāla apmācību īstenošanai norit darbs pie transformējamas multifunkcionālās konferenču zāle izveides.

“Šī projekta īstenošana ļauj DRS attīstīties arī kā apmācību bāzei, paplašinot slimnīcas iespējas klīniskās pētniecības jomā, uzlabojot komunikācijas iespējas studentiem un rezidentiem, kas tiek apmācīti uz vietas. Viņiem būs iespēja „liwe” režīmā attālināti sekot operāciju norisei. Projekta īstenošana būtiski palielinās arī slimnīcas iespējas attīstīt dažādas ķirurģiskās metodes un dalīties pieredzē,” uzsvēra G. Semjonovs.

Projekta vadītāja Līvija Drozde atzīmē, ka telemedicīnas apraides procesu kvalitatīvai un efektīvai nodrošināšanai ķirurģisko pakalpojumu pārvaldībai tiek izstrādāta rokasgrāmata. Tajā ietvertas darba procedūras un protokoli, kuros detalizēti aprakstītas slimnīcas personāla funkcijas, tiesības, pienākumi un atbildība, izmatojot attēlu pārvaldības sistēmu, kā arī detalizēts darba secības (procesa) apraksts un skaidri šī procesa rezultāti un ieteikumi tālākai pilnveidošanai.

Projektam noslēdzoties, DRS plāno attīstīt sadarbību arī ar citām ārstniecības iestādēm – universitātes slimnīcām un ārzemju slimnīcām, sākot ar kolēģiem lietuviešiem, beidzot ar kolēģiem no ES valstīm, Ķīnas un ASV. Tādējādi būs iespēja, apejot izbraucienus un speciālistu izraušanu no ārstēšanas procesa, veikt kolēģu apmācību ikdienas režīmā, un sekot mūsdienu tendencēm, norādīja slimnīcas vadītājs.

Atzinīgi vērtē Daugavpils un Kauņas slimnīcas sadarbību

DRS Operāciju bloka anestezioloģijas daļas vadītājs Daņila Garbuzs atzinīgi vērtē projekta gaitā notiekošo Daugavpils un Kauņas slimnīcas sadarbība un pieredzes apmaiņu. “Tā ir interesanta un lietderīga lieta un ļauj uzlabot esošo situāciju ārstniecības iestādēs,” uzsvēra D. Garbuzs.

Pieredzes apmaiņai ir būtiska loma mediķu darbā. Abu slimnīcu aprīkojums nedaudz atšķiras. Atšķirīga ir arī darba organizācija katrā ārstniecības iestādē. “Mani personīgi ieinteresēja, kā lietuviešiem ir organizēts darbs operāciju blokā, sākot no ģērbšanās, beidzot ar operāciju bloka uzbūvi. Interesanti bija iepazīties arī ar aprīkojumu, kādu kolēģi izmanto, un cik efektīvi tiek izmantots dators,” stāstīja D. Garbuzs.

Anesteziologs norādīja, ka Lietuvas kolēģiem ārstēšanas procesā vairāk nekā DRS izmanto digitālo aprīkojumu. Lielākai personāla un pacientu drošībai ir uzstādītas videokameras, kas var palīdzēt atrisināt arī dažādus strīdīgus jautājumus.

Daugavpils ārsts atzina, ka Kauņas slimnīcā stāvoklis ar medicīnisko personālu ir nedaudz labāks nekā Daugavpilī. “Ja DRS strādā četri anesteziologi, tad Kauņas slimnīcā -- astoņi. Lai arī operāciju skaits viņiem ir lielāks, tas tomēr nav būtiski lielāks kā Daugavpilī,” atklāja D. Garbuzs.

Lietuvā darbojas arī cits mediķu darba reglaments. Piemēram, ārsts pēc dežūras nedrīkst turpināt strādāt, viņam obligāti ir jāatpūšas. Latvijā situācija ir citādāka -- darbu pēc dežūras citā slimnīcā ārsts var turpināt. Latvijas ārstniecības iestādes Lietuvā pastāvošo mediķu darba kārtību nevar atļauties kadru trūkuma dēļ.
Šādas reālas darba prakses, kad ārsti var stažēties piecas darba dienas, ir ļoti nozīmīgs fakts ārstu profesionālās pilnveides jomā.

Pieredzes apmaiņa -- interesanti un noderīgi

Kā interesantu un noderīgu Daugavpils un Kauņas slimnīcas sadarbības projektu vērtē arī DRS Onkoķirurģijas nodaļas vadītājs Murmans Ratiani. ”Braucām ciemos pie sadarbības partneriem, uzstājāmies ar lekcijām, apskatījām ķirurģijas bloku, dienas stacionāru un operāciju bloku, skatījāmies, kā notiek operācijas,” dalījās pieredzē M. Ratiani.

Projekta ietvaros DRS viesojās arī Rīgas kolēģi. Ar lekciju par laparoskopiskajām operācijām uzstājās un divas operācijas veica Latvijas onkoloģijas centra Abdominālās un mīksto audu ķirurģijas nodaļa vadītājs Andrejs Pčolkins. M. Ratiani atzina, ka daudzi DRS mediķi pauduši sajūsmu par redzēto un dzirdēto un labprāt piedalītos līdzīgā pasākumā vēlreiz.

Ar jaunākajām tendencēm barošanā caur intravenozo katetru vai parenterālo barošanu iepazīstināja Rīgas Stradiņa Universitātes asociētais profesors Oļegs Sabeļņikovs.

Slimnīcas ārsti anesteziologi -- reanimatologi, ķirurģi un ķirurģijas medicīnas māsas ar interesi noklausījās tēmas „Metabolisma īpatnības smagi slimiem pacientiem un pacienta barojuma novērtēšana”, „Diennakts kalorāžas izvērtēšana” u.c.

Sadarbība turpināsies

Kopējie izaicinājumi, ar kuriem saskaras projekta partneri, ir medicīniskā personāla praktisko apmācību trūkums. Viens no projekta uzdevumiem ir paaugstināt mediķu kompetenci, sekmēt informācijas apmaiņu par ķirurģiskajiem pakalpojumiem un popularizēt labās prakses piemērus ķirurģijā Latvijā un Lietuvā. Tā kā abām valstīm ir savas īpatnības ķirurģijas jomā, šāda sadarbība sniedz vērtīgus ieguvumus.

Paredzams, ka sadarbība, kas projekta gaitā izveidojusies starp Daugavpils un Kauņas ķirurģijas speciālistiem, kļūs par platformu turpmākai profesionālai sadarbībai citās medicīnas jomās. Attālinātās konsultācijas, kuras būs iespējamas ar jaunām iekārtām, ļaus partneriem dalīties pieredzē un zināšanās, tādējādi uzlabojot ķirurģisko pakalpojumu kvalitāti Latvijā un Lietuvā. Projekta ietvaros uzbūvētā Transformējamā multifunkcionālā konfereču zāle, iegādātais aprīkojums un īstenotās personāla apmācības un stažēšanās iespējas sniedz nenovērtējamu ieguvumu mediķu darba kvalitātes un efektivitātes uzlabošanai.