„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.4 °C
apmācies

Daugavpils Saules skolas audzēkņi gūst darba praksi Itālijā

no personīgā arhīva

Pirms koronavīrusa pandēmijas izsludināšanas 20 Saules skolas jaunieši “Erasmus +” programmas ietvaros paguva divu nedēļu laikā pabūt Itālijas pilsētās Milānā un Bergamo.

Mēs šim pasākuma devām nosaukumu -- Dizaina prasmes radošajai dzīvei.

Tā bija iespēja audzēkņiem gūt praksi un pastrādāt divas nedēļas Itālijas uzņēmumos. Uz Itāliju devās mūsu labākie kokapstrādes, interjera, tekstila un apģērbu dizaina audzēkņi. Koka izstrādājumu un interjera dizaina audzēkņi aizbrauca uz dizaina uzņēmumu, bet tekstila un apģērbu dizaina audzēknes praksi guva teātra tērpu izgatavošanas salonā. Tas bija ļoti vērtīgi, ka tā bija tieši Milāna, atzīst Daugavpils Saules skolas direktores vietniece starptautisko projektu jautājumos Olga Krumpāne.


Iespēja pastrādāt Milānā deva iespēja jauniešiem apgūt valodu, komunikācijas prasmes, un tiem audzēkņiem, kuri studē dizainu, paskatīties, kā attīstās dizains Itālijā, pakomunicēt ar šīs jomas speciālistiem tur.

Jaunieši strādāja ar klientiem, produktiem, un tas deva labu pieredzi. Jaunieši pēc šīs prakses saņem sertifikātu, ko sauc arī par mobilitātes eiro pasi. Tas ir dokuments, kas apliecina, ka audzēknis ir piedalījies kādā no mobilitātes praksēm ārzemju kompānijās.Jauniešiem tā būs iespēja šo sertifikātu pievienot savam CV, kas varētu būt svarīgi arī potenciālajam darba devējam. Turklāt dizaina nozarē prakse Itālijā un tieši Milānā varētu būt īpaši novērtēta, stāsta Olga Krumpāne.

Līva kā tekstila dizaina, bet Violeta kā apģērbu dizaina Saules skolas 4. kursa audzēkne bija vienas no tām, kuras guva praksi tieši Milānā -- teātra tērpu šūšanas salonā. Audzēknes pēc brauciena atzīst, ka nebija pat gaidījušas, ka spēs šo divu nedēļu laikā gūt tik lielas iemaņas. Lai arī nav bijis viegli iekļauties citā vidē, citā sarunvalodas telpā, tomēr tā bija laba dzīves pieredze. Arī apskatīt Milānas muzejus, Bergamo pilsētu un caur šo kultūras spektru, mākslu, dizainu smelties iedvesmu un jaunas idejas jau saviem darbiem.

Laura Rudko ir Saules skolas absolvente, viņa ir ieguvusi foto dizaina speciālista profesiju.

Gadu pēc Saules skolas absolvēšanas tāpat kā citās mācību iestādēs ir iespēja piedalīties Erasmus+ projektā, skolā Lauras sekmes bija pietiekami labas,tāpēc viņu uzaicināja piedalīties projektā un doties uz Itāliju.

 Vai tā bija pirmā pieredze šāda veida projektā?

-- Nē, tā nebija mana pirmā pieredze, kad mācījos 2. kursā, mēs braucām uz Franciju vizītē uz Eiropas Parlamentu.

 Kas šajā braucienā šķita visinteresantākais?

-- Noteikti jauna kultūra un itāliešu tradīcijas. Interesanti bija uzzināt un arī pielietot praksē dažādas mākslas tehnikas, kuras man bija pavisam jauns atklājums. Praksē ieguvu jaunas iemaņas foto mākslā, kuras tagad pielietoju ikdienā. Visvairāk mani iespaidoja daba, kalni, tie ir neaizmirstami skati. Itālijas arhitektūra ir vienreizēja, tā rada īpašu gaisotni un raisa neaizmirstamas sajūtas, kuras saglabāsies atmiņā visu dzīvi. Arī cilvēki Itālijā ir ļoti atsaucīgi -- jutos kā mājās.

Vai studentu dzīve Itālijā atšķiras no studentu dzīves Latvijā?

-- Noteikti! Pirmkārt, mums ir dažādas izglītības sistēmas, jaunieši jau pēc 15 gadu sasniegšanas izvēlas profesionālo virzienu. Runājot par mākslu, Latvijā obligātie mācību priekšmeti mākslas skolās ir gleznošana un zīmēšana, bet Itālijā šim klāstam pievienojas gravēšana, skulpturēšana, lai varētu vieglāk “izjust” formas un proporcijas zīmējot. Itālijas studenti obligāti mācās arī dažādas tehnikas, piemēram, zīmēšanu ar tušu, grafiku. Klāsts ir plašāks, mums to visu izdevās izmēģināt. Studenti ir ļoti atvērti un pretimnākoši. Jaunieši nāca klāt un vēlējās iepazīties, laiku praksē pavadījām dzīvespriecīgi. Itāliešiem atpūta ir svarīgāka par darbu, savukārt latviešus vairāk varētu uzskatīt par karjeristiem. Jaunieši, ar kuriem kopā darbojāmies ikdienā, bija mierīgi, baudīja savu ikdienu un izstaroja pozitīvismu.

Olga Krumpāne uzsver, ka Saules skolas “Erasmus +” mobilitātes projekts „Dizaina prasmes radošajai dzīvei” būs labs pamats skolas audzēkņiem savas nākotnes profesijas kalšanai.