„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
daži mākoņi

ES izstrādā mehānismus tūrisma jomas atbalstam

Tūrisms ir viena no tām jomām, kuru “Covid-19” krīze starptautiskajā līmenī skārusi vissmagāk. Stingrie pasākumi vīrusa izplatības ierobežošanai liedza iespēju ceļot, kā arī piedāvāt tūrisma pakalpojumu klāstu teju visās valstīs. Lai palīdzētu dalībvalstu ekonomikām atveseļošanās procesā, Eiropas Savienība (ES) izstrādā mehānismus tūrisma jomas atbalstam.

Pēdējo trīs mēnešu laikā “Covid-19” krīze īpaši smagi skārusi tūrisma nozari arī Latvijā. Līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu 12. martā publiskam apmeklējumam tika slēgti teju visi tūrisma, kultūras un izklaides objekti, kas, savukārt, radīja lielus zaudējumus tūrisma jomas uzņēmējiem. Jāatzīst, ka šajā situācijā darbavietas lielākoties izdevās saglabāt tieši pašvaldību tūrisma iestādēs un uzņēmumos. Grūtāk klājās privātajiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem.

Mazinoties ārkārtējās situācijas ierobežojumiem un ievērojot drošības prasības, maija vidū vairāki kultūras tūrisma objekti pakāpeniski atsāka apmeklētāju uzņemšanu. Tomēr, lai pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas atgrieztos ierastajā darba ritmā, arī tūrisma nozarei nepieciešams finansiāls atbalsts.

Vairākos paziņojumos presei Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji un tūrisma jomas eksperti norādījuši, ka tūrisms pašlaik nav iekļauts valdības prioritāšu sarakstā, tomēr Eiropas Parlamenta deputāti uzsver, ka Eiropas Savienība sniegs nepieciešamo atbalstu, lai notiktu efektīva šīs jomas atveseļošanās.

9. jūnija preses konferencē no Latvijas ievēlētais Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs norādīja, ka Eiropas Savienības dalībvalstu starpā valda izteikta konkurence, tomēr pašlaik vēl nav vienotu pazīmju, kad valstis būs gatavas atvērt savas robežas. “Piemēram, Itālija grib atvērt robežas ātrāk, lai ātrāk piesaistītu tūristus, kuri būtu gatavi ceļot jau jūlija beigās vai augustā. No otras puses, visi lieliski saprot, ka, neatbalstot tūrisma nozari, tiks nodarīti lieli zaudējumi. Piemēram, Austrijā tūrisma nozare veido aptuveni 15% no kopējā IKP. Arī Spānijai un Itālijai tas ir būtiski,”stāsta Nils Ušakovs.

EP deputāts norāda, ka pašlaik Rietumeiropas valstis diskutē arī par to, kā organizēt tūristu plūsmu atvaļinājumu laikā. Turpina N. Ušakovs: “Manuprāt, kopējais atbalsts šai nozarei būs izteikti liels. Jautājums – cik rezultatīvi tas notiks Latvijā. Parasti aktīvāku lomu šajā jomā ieņem pašvaldības. Koordinējošā loma valsts līmenī bijusi mazāk izteikta. Ņemot vērā ģeogrāfisko izvietojumu, ekonomisko un epidemioloģisko situāciju, mums jāsaprot, kāds potenciāls mums būs dabūt tūristus atpakaļ.”

Arī no Latvijas ievēlētais EP deputāts Roberts Zīle norāda, ka tūrisma nozarei atbalsts no Eiropas Savienības līdzekļiem būs pieejams, tomēr par tā apmēriem būs jālemj katrai dalībvalstij. “Horizontāla atbalsta nebūs,” saka Roberts Zīle, “līdzekļus no šīs te jaunās paaudzes Eiropas Savienības fonda varēs izmantot tūrismam. Iespējams, ka būs atsevišķi fondi, no kā tūrisms varēs pasmelties. Bet tas atkarīgs no Latvijas valdības – vai šie 2,9 miljardi paliks grantos, vai būs kāda cita summa, vai aizņēmumu daļā. Bet skaidrs, ka tas ir Latvijas jautājums, jo tūrisms ir nacionālās politikas joma. Bet Eiropas finansējuma iespējas būs.”

Jau maija nogalē Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma komitejas deputāti aicināja rīkoties operatīvi, sniegt atbalstu tūrisma nozarei, kā arī paredzēt īpašu budžetu nozares atbalstam. Komitejas vadītāja Karmina Delli (Francija) norādīja, ka, tuvojoties vasaras brīvdienām, jāsniedz vairāk informācijas, lai cilvēki laikus zinātu, kur var doties un kur doties nav ieteicams.

Savukārt jau 15. maijā Eiropas Parlaments apstiprināja pasākumu virkni, kuru mērķis ir atvieglot prasības transporta nozarei, lai maksimāli mazinātu pandēmijas radītos zaudējumus nozarei.

Eiropas Komisija jau izstrādājusi vadlīniju dokumentus un ieteikumus, lai Eiropas Savienības dalībvalstīm pakāpeniski palīdzētu atcelt ceļošanas ierobežojumus. Ja tūrista veselības stāvoklis un konkrētās valsts iestāžu ierobežojumi pieļaus, tad jau šovasar ES iedzīvotāji varēs atsākt ceļot. Jāpiebilst, ka cilvēkiem vēl aizvien būs jāievēro nepieciešamie veselības aizsardzības pasākumi, kā arī dalībvalstu iestāžu norādījumi par veselības aizsardzību un drošību.

Neskatoties uz to, ka ārkārtējā situācija ES valstīs pakāpeniski tiek atcelta un tiek mazināti ierobežojumi, Eiropas Komisija iesaka ceļojumu, tūrisma objektu un naktsmītņu biļetes iegādāties tiešsaistē, lai izvairītos no rindām. Vēl aizvien tiek aicināts ievērot fizisko distancēšanos un pasažieru skaita ierobežošanu transportlīdzekļos.

Raksts sagatavots sadarbībā ar Eiropas Parlamenta biroju Latvijā