„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Pēc zaļumiem – uz zemnieku tirgu!

Katru trešdienu un piektdienu pēc pl. 16.00 Alejas ielā (aiz lielveikala „Maxima XX”), Daugavpils centrā, sāk darbu zemnieku vakara tirgus. Tur var iegādāties bioloģiskos produktus, kurus izaudzējuši mūsu novada zemnieki. Tā ir laba iespēja pēc darba dienas aiziet uz vakara tirgu pēc svaigiem dārzeņiem un augļiem. 12. jūnijā avīzes „Latgales Laiks” reportiere apmeklēja tirdziņu un parunājās ar zemniekiem, kuri atveduši pārdošanai savu produkciju.

Žanna (Laucesas pagasts, z/s „Gundegas 1”) pārdeva smaržīgus tomātus, gurķus, baziliku un diedzētus zirņus, veikli apkalpojot pircējus. „Pastāvīgie pircēji zina mūsu produkciju un nešaubās par tās kvalitāti, tāpēc nāk atkal un atkal. Mūsdienās, lai saimniecība izdzīvotu un attīstītos, jāseko produkcijas kvalitātei, savukārt lētāk un vairāk atvedīs no citām valstīm. Protams, tas nebūt neliecina, ka viņu preces ir sliktākas, taču varu galvot, ka manis audzētā produkcija ir veselīga, bioloģiska un garšīga, tāda, kādu savulaik audzēja mūsu vectēvi un vecmāmiņas,” saka Žanna.

Edgars no Eglaines atvedis „vitamīnu bumbu” – kraukšķīgus salātus, baziliku, skābenes un rabarberus. Vairāki salātu veidi atsevišķos podiņos, gluži kā telpaugi, var izrotāt virtuvi. „Vietējie produkti, bez ķīmijas. Es jau sen audzēju salātus, man ir daudz šķirņu,” pastāstīja Edgars.

Ligita ar meitu Artu (Dubnas pagasts, z/s „Āboliņi 1”) pastāstīja, ka karantīnas laikā izaudzēja daudz sīpolloku, taču nevarēja pārdot, jo baidījās braukt uz tirgu, turklāt arī pircēji galvenokārt sēdēja mājās. Sīpollokus, lai tiek neietu zudumā, aizveda uz veco ļaužu pansionātu. Bija ieplānots siltumnīcā audzēt gurķus, taču arī no šīs idejas atteicās. „Mums ir liela saimniecība. Audzējam arī aitas gaļai. Katru gadu pie mums veic pārbaudes, uzskaitīts ir katrs dzīvnieks. Pilsētnieki nesteidzas pirkt zemnieku produkciju, jo kādreiz negodīgi tirgotāji ārzemju preces, kuras atvestas no bāzes, tirgoja kā vietējās. Krāpa pircējus, sakot, ka piemēram, olas dējušas lauku vistas, kuras brīvi pastaigājas zaļā zālē un lasa akmentiņus, taču patiesībā tā nebija. Pircēji prot atšķirt kvalitatīvus produktus no nekvalitatīviem. Šādā veidā pakāpeniski atradināja pilsētniekus no vietējās produkcijas. Taču tagad tas vairs neiet cauri, ierodas pārbaudes un kvalitātes sertifikātus kuram katram neizsniedz. Tagad viss ir oficiāli, valsts dienestu pārbaudīts,” saka Ligita.

Janīna (Višķi, z/s „Ziediņi”) atvedusi vīnogu, ērkšķogu, plūmju, jāņogu un upeņu stādus. Janīna stāsta par gaidāmo ražu: „Drīzumā nogatavosies pirmās ogas, arī tās vedīsim uz tirgu. Taču kopumā augļu koki ir labs ieguldījums, kas priecēs gan skatu, gan dos labumu – veselīgus augļus. Brauciet pie mums, uz Višķiem, vasarā, un jūs pārliecināsieties, cik viss ir skaists, aromātisks un garšīgs.”

Pie katras tirdzniecības vietas novietota plāksnīte ar brīdinājumu, lai cilvēki sakarā ar „Covid-19” izplatības ierobežošanu ievērotu 2 metru distanci. Daudzi zemnieki karantīnas dēļ, nogaidot, kamēr viss daudzmaz nokārtosies, ir cietuši zaudējumus. Taču, šķiet, pamazām viss ieiet ierastajās sliedēs un drīz vien būs kā agrāk.