„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

„Jauniešu organizācija Apelsīns” atklāj stacionāro grāmatu apmaiņas punktu

Foto no „Jauniešu organizācija Apelsīns” arhīva

Aizrautīgi grāmatu lasītāji jau sen ir noilgojušies pēc viņu iecienītajiem bezmaksas grāmatu apmaiņas pasākumiem, kurus rīkoja sabiedriskā organizācija „Jauniešu organizācija Apelsīns”, jo pēdējais no tiem notika 2018. gada decembrī. Atgādinām, ka uz turieni varēja aiznest savas jau izlasītās un nevajadzīgās grāmatas un apmainīt pret jebkuru citu grāmatu (vai pat vairākām) vai vienkārši bez maksas paņemt grāmatu, neko neatnesot apmaiņai. Šo pasākumu rīkošanai vajadzēja ļoti daudz laika, spēku un līdzekļu, kuru jauniešu organizācijai trūka, jo tai jau bija savas telpas, kuras vajadzēja sakārtot un aprīkot. Nu ir pienācis ilgi gaidītais brīdis – 21. jūnijā Spaļu ielā 1P (rozā divstāvu ēka, otrais stāvs) tika atklāts stacionārais grāmatu apmaiņas punkts.

Nāciet un izvēlieties vajadzīgo grāmatu, jo šeit ir pieejama literatūra jebkurai gaumei – sākot ar detektīvromāniem līdz pat automašīnas „Žiguļi” ekspluatācijas instrukcijai!

Turpmāk stacionārais grāmatu apmaiņas punkts būs atvērts katru mēnesi svētdienās pāra datumos. Ja ir jautājumi, var zvanīt uz tālruni 2607712 vai rakstīt „Jauniešu organizācija Apelsīns” „Facebook” profilā.

Organizācijas „Apelsīns” locekle Jūlija Kasecka pastāstīja „Latgales Laikam”, ka viss sākās ar viņas paziņas, arī brīvprātīgo kustības dalībnieces Jekaterinas Smirnovas ideju vākt grāmatas: „Viņa bija rudmate un jauna, tāpēc izdomāja nosaukumu „Jauniešu organizācija Apelsīns”. Jekaterinai bija daudz nevajadzīgu grāmatu, bet bija žēl tās izmest. J. Smirnova sāka vākt grāmatas no paziņām un svešiem cilvēkiem un krāt tās mājās, un vāktu vēl joprojām, ja vien būtu, kur tās likt. Protams, grāmatas tika vāktas ne jau tāpat vien, bet lai vēlāk tās atdotu citiem paziņām un arī nepazīstamiem cilvēkiem. Pēc tam Katja nodomāja: „Es taču esmu nodibinājusi organizāciju, bet grāmatu kārbas staipu viena pati.” Tā „Apelsīnam” pievienojās Darja, Andžejs, Glorija un Jūlija.”

Tādējādi organizācijas darbs sākās ar vienu nevajadzīgu grāmatu kārbu, pēc tam notika izbraukuma apmaiņas pasākumi tirdzniecības centrā vienu reizi pusgadā, bet tagad tai jau ir savas plašas telpas. Taču ne jau viss noritēja gludi – kad organizācijā sāka domāt par paplašināšanos, neviens negribēja piešķirt telpas, tāpēc nācās pārcelties uz vectēva garāžu. Turklāt pārcelšanās pārtraukumos tika rīkotas bezmaksas grāmatu apmaiņas. „Vai spējat iedomāties – mums ne tikai nācās stiept grāmatas uz garāžu un no tās, bet arī pasūtīt mikroautobusu, sakraut tajā visu savākto un braukt uz „Ditton Namu”. Tad visu dienu izsniegt un pieņemt grāmatas, pēc tam atkal visu kraut mašīnā, braukt atpakaļ uz garāžu,” stāsta Jūlija.

„Jauniešu organizācija Apelsīns” dalībnieki pateicas pilsētniekiem, bez kuru atbalsta un grāmatām nekas neizdotos, kā arī nebūtu pašreizējo telpu.

„Reiz ziemā mēs sapulcējāmies garāžā, lai sašķirotu grāmatas pirms kārtējā bezmaksas grāmatu apmaiņas pasākuma. Tēja no termosa un siltās vējjakas neko daudz nelīdzēja, un mēs savā „Facebook” profilā ievietojām informāciju un skumīgu fotogrāfiju ar garāžā salstošiem „Apelsīna” dalībniekiem. Pēc tam atsaucās cilvēks, kurš piešķīra mums telpas. Tad sākās pārvākšanās, kura turpinājās gana ilgi (vai spējat iedomāties, cik daudz mums grāmatu?), plauktu meklēšana, braucieni pēc koka un plastmasas kārbām, kurās pirms tam bija augļi un dārzeņi (paldies tirdzniecības centriem par iespēju tās paņemt bez maksas). Kad tas viss bija galā, mēs nolēmām – vairs nekādas izbraukuma apmaiņas! Tagad mums būs savs stacionārs bezmaksas grāmatu apmaiņas punkts. Tas būs atvērts divreiz mēnesī, kad apmeklētāji varēs atnākt un paskatīties grāmatas vai atnest savas. Paldies arī ēkas, kur atrodas mūsu punkts, īpašniekiem, mūsu kaimiņiem par pacietību un stipriem nerviem, jo mēs taču izkrāvām vairākas grāmatu kravas, nesām plauktus pa kāpnēm un bieži vien ļoti skaļi smējāmies,” saka Jūlija.

Izņemot grāmatas, „Apelsīns” laiku pa laikam nodarbojas arī ar atkritumu vākšanu. Tas sākās pavisam vienkārši – reiz, vizinoties pa pilsētu, organizācijas dalībnieki skaistā vietā pie upes atrada atkritumu kaudzi un nolēma to savākt. Pēc tam radās ideja, ka savu pilsētu varētu sakopt arī biežāk. Paziņoja savu nodomu „Facebook”, un viņiem pievienojās tādi paši entuziasti. Pilsēta komunālais dienests izsniedz maisus atkritumiem un savāc tos.

Grāmatas gaida savus lasītājus