„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+7.5 °C
apmācies

Izšķiroša ietekme uz ražīgumu bijusi laika apstākļiem

2. jūlijā Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA atbalstītā projekta ietvaros Daugavpils novada Višķu pagastā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) mācību pētījumu saimniecības (MPS) "Pēterlauki" Višķu izmēģinājumu vietā jau trešo gadu pēc kārtas notika Lauku dienas.

Pasākuma ievadā MPS "Pēterlauki" direktors Merabs Katamadze informēja par ELFLA projektu “Graudaugu sējumu ierīkošanas pamatnosacījumu ievērošana dažādos Latvijas reģionos”, bet Zemkopības institūta pētniece Agrita Švarta -- par projektu “Mēslošanas līdzekļu izmantošana laukaugu sējumos, balstoties uz augšņu agroķīmisko izpēti, dažādos Latvijas reģionos”. Savukārt SIA “BASF Agro Latvija” pārstāvis informēja par aktuālajiem augu aizsardzības līdzekļiem. Turpinājumā pasākuma dalībnieki devās demonstrējuma lauku izmēģinājumu apskatē.

Tās gaitā interesentiem bija iespēja iepazīties ar trīs demonstrējumu izmēģinājumu rezultātiem. Viens attiecas uz sertificētu un nesertificētu sēklas materiālu izmantošanu, lai noskaidrotu, vai ir vērts pirkt sertificētas sēklas vai arī var iztikt ar paša sagatavoto sējmateriālu. Otrs ir saistīts ar minerālmēslu pielietojumu, bet trešais -- ar saimniecisko īpašību novērtēšanas testu.

Pasākuma dalībniekiem bija iespēja iepazīties arī ar “BASF Agro Latvija” pasūtīto izmēģinājumu rezultātiem, kas saistīti ar fungicīdu izmantošanu graudaugu sējumos un “Yara Latvija” pasūtīto minerālmēslu izmantošanas pētījuma rezultātiem un salīdzināt dažādus minerālmēslu un to kombināciju -- pamatmēslojums un papildmēslojums, pielietojuma rezultātiem.

M. Katamadze “Latgales Laikam” pastāstīja, ka MPS "Pēterlauki" tiek audzēti ziemas kvieši, ziemas rudzi, vasaras kvieši, vasaras mieži un rapsis. Šajā procesā zemei ir svarīgs gan mēslojums, gan arī laika apstākļi – nokrišņu daudzums un siltums. Ja nav nokrišņu, augs nevar uzņemt mēslojumu. Arī šopavasar bija sausums. Ja Daugavpils pusē vēl nedaudz palija, tad Zemgalē lietus pēc sējas nav bijis jau teju divus mēnešus.

MPS "Pēterlauki" direktors norādīja, ka vēsturiski Latvijā kopumā ir problēma ar pavasara sausumu un normālu gadu ir mazāk nekā sausu. Tāpēc zemnieki cenšas sēt agrāk, lai augs paspēj iesakņoties. Ja tas sadīgst normāli, tad ir lielāka cerība, ka viss būs kārtībā.

A. Švarta „Latgales Laikam” pastāstīja, ka demonstrējumi tiek organizēti jau trešo gadu trijās Latvijas vietās: Ikšķiles novadā ZS “Lauciņi”, LLU Zemkopības institūtā Skrīveros un šeit – Daugavpils novada Višķos.

Bieži vien zemnieki mēslo visus laukus vienādi, neskatoties uz augsnes agroķīmiskajām īpašībām, tāpēc demonstrējuma mērķis ir nodemonstrēt, kā atšķiras vasaras kviešu ražība atkarībā no mēslošanas plāna izvēles. Demonstrējumā MPS "Pēterlauki" viena daļa lauka ir mēslota pēc saimniecībā pieņemtā algoritma, otra -- pēc augsnes agroķīmiskajiem rezultātiem. Mēslošanas plāns sastādīts, lai iegūtu graudu ražu -- piecas tonnas no hektāra. Herbicīdi un fungicīdi tika izmantoti tie, kas katrā saimniecībā, atkarībā no specifikas, kur kādas nezāles un slimības ir sastopamas.

Šis demonstrējumiem ir trešais, noslēdzošais, gads. Pirmie divi gadi parādīja, ka raža bijusi ļoti atkarīga no meteoroloģiskajiem apstākļiem. Abus gadus meteoroloģiskie apstākļi bija krasi atšķirīgi no vidējiem ilggadējiem -- sausums un karstums. Rezultātos parādījās tas, ka noteicošais ir bijis mitruma nodrošinājums. Ja Skrīveros un Ikšķilē raža nedaudz pārsniedza plānotās piecas tonnas no hektāra, tad Višķos, kur gandrīz mēnesī nebija nokrišņu, ieguvums bija 2,5 līdz 3 tonnas. Sausuma apstākļos mēslojuma variantiem nebija būtiskas starpības. Graudu kvalitāte visur bija laba un atbilda maizes kvalitātes prasībām

Lauku izmēģinājumu skati rīkoja LLU MPS ”Pēterlauki”, LLU Zemkopības institūts, “BASF Agro Latvija” un “Yara Latvija”.

Demonstrējumi ierīkoti LAP 2014.--2020. apakšpasākuma “Atbalsts demonstrējumu pasākumiem un informācijas pasākumiem” ietvaros:

LAD 240118/P25 „Mēslošanas līdzekļu izmantošana laukaugu sējumos, balstoties uz augšņu agroķīmisko izpēti, dažādos Latvijas reģionos

LAD 240118/P27) „Graudaugu sējuma ierīkošanas pamatnosacījumu ievērošana dažādos Latvijas reģionos”.