„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.9 °C
apmācies

Daugavpils novadā uzstāda „brūnās” norādes

Īstenojot Lauku atbalsta dienesta (LAD) atbalstīto projektu “Daugavpils novada dabas un kultūras vērtību infrastruktūras uzlabošana un popularizēšana”, novadā ir uzstādītas vairāk nekā 30 brūnās norādes uz dažādiem kultūras un vēstures objektiem, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils novada tūrisma aģentūras “TAKA” direktors Rolands Gradkovskis.

Projekta ietvaros autoceļa Daugavpils--Silene posmā tiks uzstādīts informatīvais stends par Vecsalienas muižu. Savukārt Daugavas krastā tiks uzstādīts stends par Lielbornes muižu. Tādējādi Daugavpils novadā Daugavas krastā būs uzstādīti jau 11 laivotājiem domāti stendi pie nozīmīgākajiem apskates objektiem, sākot ar Lielbornes muižu un beidzot ar Krauju.

Brūnās ceļu informācijas zīmes un lielie stendi, kas tiks uzstādītas uz autoceļiem, gan atgādinās par kultūrvēsturisko vai dabas objektu esamību, gan atvieglos nokļūšanu tajos.

Projekta gaitā ir izveidots arī kopīgs klasteris ar Daugavpili, kas paredz reklamēt zoodārzus un mini zoodārzus abās pašvaldībās. Piemēram, Latgales zoodārzā un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiks izvietoti informatīvi stendi, kuros varēs atrast informāciju par Daugavpils novada mini zoodārziem, savukārt Daugavpils novada tūrisma objektos būs pieejama informācija par pilsētas objektiem.

Šādā veidā ir plānots palielināt potenciālo apmeklētāju skaitu „JuRita mini Zoo” Naujenes pagastā, „Raptors park” Demenes novadā, „Silene resort & SPA” mini zoodārzā, dzīvnieku patversmē „Otrā māja” Demenes novadā, kā arī Latgales zoodārzā un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, kur ir aplūkojama ekspozīcija „Daugavpils novada daba”.

Trešā projekta aktivitāte ir saistīta ar Ostrovas putnu vērošanas torņa atjaunošanu Višķu pagastā. Pašlaik notiek projektēšana un drīzumā sāksies būvdarbi. Putnu vērošanas torņa rekonstrukcijas rezultātā palielināsies apmeklētāju skaits, kas vienlaicīgi var atrasties tornī. Līdz šim tornī droši vienlaicīgi varēja uzturēties pieci cilvēki, pēc rekonstrukcijas to varēs darīt desmit. Pie torņa tiks izvietota arī vizuālā informācija par putniem, kurus iespējams ieraudzīt no torņa.

Ceturtā un lielākā projekta aktivitāte ir saistīta ar Slutišķu gravu takas izveidi. Šī taka savienos Slutišķu sādžu ar krauju. Tas palielinās abu objektu pievilcīgumu un izmantošanas iespējas, kā arī ļaus tūristiem un vietējiem iedzīvotajiem vienā reizē apmeklēt trīs tūrisma objektus -- Slutišķu krauju, Slutišķu ciemu un Slutišķu gravas, kas līdz šim vispār nebija pieejamas bez īpašas fiziskās sagatavotības.

Mērojot šo taku, varēs iepazīt vairākus biotopus, aplūkot skaisto dabu, unikālo dabas pieminekli “Daugavas vārti” un gravas. Taku papildinās dažādi tiltiņi un kāpnes. Jaunā objekta izveidi plānots pabeigt līdz vasaras beigām.

Gājēju taka no Slutišķu kraujas uz Slutišķu sādžu pati par sevi var būt kā atsevišķs tūrisma produkts, rekreācijas zona vietējai kopienai, izziņu taka studentiem, jo atklāj floras dažādību karengravās, Daugavas palienē, un vienlaicīgi veido riņķveida maršrutu, kad nav jāatgriežas pa to pašu ceļu, turklāt katram ceļam ir dažāda sarežģītības pakāpe. Taka savienos divus populārus objektus, kas vairos vēlmi apmeklēt abus. Projekta ietvaros plānots vairākās vietās izveidot kāpnes, vairākas laipas, margas gar stāvākām nogāzēm drošībai, skatu platformas, no kurām pavērsies skats uz Daugavas senleju.

Projekta mērķis ir popularizēt sabiedrībā vietējās dabas skaistumu, putnu daudzveidību, neietekmējot to dabisko dzīves vidi, kā arī uzlabot infrastruktūru minētajos objektos, neradot papildu slodzi dabai un, tai pat laikā, radot iespēju piekļūt dabas objektiem; popularizēt zoodārzu iespējas Daugavpils novadā un audzināt mīlestību pret dzīvniekiem; popularizēt novada kultūrvēsturiskos un dabas objektus.