„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Kristaps Brīvers :"mums Aglonā jau viss ir"

Latvijas katolicisma centrs – Aglona ir vieta, kur vienkopus apskatāmi dažādi sakrālie, kultūras un dabas objekti. Populārākie no tiem ir Aglonas bazilika, Aglonas Maizes muzejs un Kristus Karaļa kalns, mīklainiem nostāstiem apvītais Čertoks jeb Velnezers. Lai gan daudziem gadu gaitā radies priekšstats, ka Aglona ir kluss Latgales nostūrītis, kas atdzimst vien Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos, Kristaps Brīvers uzsver, ka tūristi no malu malām te iegriežas visu vasaru.

Kristaps Brīvers Aglonas novada Tūrisma informācijas centra tūrisma informācijas konsultanta amatā strādā vien nepilnu gadu. Jaunietis atzīst, ka viss, kas pašlaik notiek tūrisma nozarē, viņam ir jauna pasaule. Tomēr jaunietis uz darbu ik dienu dodas ar pozitīvām emocijām. “Tūrisma jomā strādāju no pagājušā gada septembra. Bet man ļoti patīk strādāt ar cilvēkiem, ļoti patīk parunāt, tāpēc katru dienu eju uz darbu ar smaidu, un ar smaidu sagaidu un konsultēju tūristus,” stāsta Kristaps Brīvers.

Populārākie tūrisma objekti Aglonā, kas pazīstami arī ārpus Latvijas, ir Aglonas bazilika, Kristus Karaļa kalns, Aglonas Maizes muzejs un Čertoks, jeb Velnezers. Tomēr Kristaps norāda, ka, dodoties uz Aglonas novadu, vērts iepazīt arī citus tūrisma objektus. “Vēl cilvēkiem noteikti jāzina, ka Aglonā ir arī Otrā pasaules kara muzejs un senlietu ekspozīcija,” norāda Kristaps, “muzejā abas karojošās puses atspoguļotas diezgan vienlīdzīgi un objektīvi. Tūristiem vērts piefiksēt, ka pie mums ir arī Briežu dārzs. Šī vieta īpaši patīk maziem bērniem, jo briedīši ir pieraduši pie sabiedrības un labprāt sagaida ciemiņus. Aglonas briedīšiem ļoti garšo svaigi dārzeņi un viņiem patīk arī fotografēties.”

Uz jautājumu, kā tūrisma pakalpojumu sniedzējiem izdodas pievilināt tūristus un lauzt stereotipus, ka bez Aglonas bazilikas te īsti nav ko apskatīt, Kristaps Brīvers atbild: ”Lauzt šo stereotipu izdodas ļoti labi! Mēs vienkārši regulāri informējam sabiedrību par mūsu kultūras un tūrisma objektiem, kā arī atpūtas iespējām! Ļoti bieži piedzīvojam ikdienišķas situācijas, kad Tūrisma informācijas centrā ienāk cilvēks, kurš jau pabijis Aglonas bazilikā, bet vēlas apskatīt ko vairāk. Tad es veru vaļā mūsu lielo, skaisto Aglonas novada bukletu, un tad cilvēkiem izbrīnā ieplešas acis, redzot, cik daudz mēs spējam piedāvāt.”

Kristaps Brīvers novērojis, ka pēdējo gadu laikā cilvēki aizvien biežāk vēlas atpūsties dabā. “Tūristiem patīk dažādas dabas takas un mežonīgākas lietas,” stāsta Aglonas novada Tūrisma informācijas centra tūrisma informācijas konsultants Kristaps Brīvers, “tieši tāpēc mūsu pusē aizvien populārāka kļūst Cirīša ezera Upursalas dabas taka. Sala ir botāniskais liegums ar 264 retām augu sugām. Uz salu var nokļūt ar laivām, katamarāniem vai SUP dēļiem. Dabas taka ir 2 kilometrus gara. Uz salas atrodas 17 metrus augstais Upurkalns, tāpēc jābrīdina, ka dabas taka ir vidējas grūtības pakāpes taka ar kalniem un lejām.”

Jāatzīst, ka starp tūrisma pakalpojumu sniedzējiem Aglonas novadā izveidojusies veiksmīga sadarbība, tāpēc bieži vien tūristus izdodas motivēt uzkavēties Aglonā ilgāk. “Pēc tūrisma objektu apmeklējuma cilvēkiem parasti gribas sātīgi paēst. Mēs varam ieteikt pat vairākas vietas, kur ieturēt gardu un sātīgu maltīti – Maizes muzejs, lauku māja „Upenīte”, „Mežinieku mājas”. Bieži vien cilvēki saprot, ka ar vienu dienu nepietiek, lai visu apskatītu, tāpēc nākas uzkavēties ilgāk. Mums Aglonas novadā ir tik daudz viesu māju, ka mēneša garumā gandrīz katru nakti var gulēt citā viesu namā!” smejas Kristaps.

Jau divus gadus aktīvās atpūtas cienītājiem Aglonā pieejams bezmaksas velo un ūdens inventārs. “Mēs piedāvājam laivas, katamarānus, ūdens velosipēdus un SUP dēļus bez maksas,” stāsta Kristaps Brīvers, “vēl bez maksas līdz pat trim diennaktīm pieejami 18 velosipēdi. Pēdējos gados tiek aktualizēta ekotūrisma tēma, tāpēc arī mēs sekojam tendencēm.” Kristaps Brīvers pastāstīja, ka ūdens un velo inventārs iegādāts par Eiropas Savienības finansētā projekta un pašvaldības piešķirtajiem līdzekļiem. Tas nozīmē, ka inventārs bez maksas būs pieejams vēl vismaz tuvākos trīs gadus. Līdz ar šāda pakalpojuma pieejamību, tūristu interese par Aglonas novadu manāmi augusi. “Tūristu interese tiešām pieaug,” apstiprina Kristaps Brīvers, “pagājušajā gadā mums bija ap 9000 aktīvo tūristu, bet šogad šo skaitu sasniedzām jau jūnijā. Vairāk mūs apmeklēja tieši vietējie -- Latvijas tūristi.”

Aglonas novada Tūrisma informācijas centra tūrisma informācijas konsultants Kristaps Brīvers atzīmē, ka tieši pēc “Covid-19” izraisītās ārkārtējās situācijas cilvēki sākuši vairāk novērtēt vietējo tūrisma piedāvājumu un izvēlas atpūsties tepat Latvijā.

Uz jautājumu, vai Aglonas novadā būtu nepieciešami vēl kādi pasākumi tūrisma jomas attīstībai, Kristaps Brīvers uzsver: “Mums Aglonā jau viss ir! Pie mums var lidot pat ar lidmašīnu!”

Jāpiebilst, ka jau pavisam drīz – 1. augustā, durvis vērs pavisam jauns tūrisma objekts. “Jā, 1. augustā Aglonā tiks atklāts Pasta un informācijas muzejs. Tā būs savdabīga vieta, kas uzņems ne tikai apmeklētājus, bet pētīs arī ar Aglonas novada vēsturi.”